Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Προώθηση του τουριστικού προϊόντος μέσα από συλλογικές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και μεμονωμένες δράσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα για το 2013

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

«Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά την έλλειψη πόρων, προκειμένου να αναδείξει το τουριστικό πρόσωπο των επτά περιφερειακών ενοτήτων διεθνώς»
κος Διονύσιος Ψωμιάδης, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας:

«Προώθηση του τουριστικού προϊόντος μέσα από συλλογικές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και μεμονωμένες δράσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα για το 2013»

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012, στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΚΜ, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κος Διονύσιος Ψωμιάδης, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Περιφερειακές Ενότητες με τους αιρετούς εκπροσώπους τους και τις αρμόδιες διοικητικές δομές, δηλώνουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα να στηρίξουν, να συνεργαστούν αλλά και να συνδράμουν τα μέγιστα σύμφωνα με τις δυνατότητές τους όλους τους τοπικούς φορείς για τη στήριξη του τουρισμού.
Κατά τον απολογισμό των δράσεων που έγινε από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κο Διονύσιο Ψωμιάδη, τονίστηκε ότι οι λιτές δράσεις εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας μπορεί να χαρακτηρίστηκαν κυρίως από έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά και των υπολοίπων δυσλειτουργιών που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι οποίες «αντί να ενδυναμώσουν, αποδυνάμωσαν την αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Δ.  Ψωμιάδης εξήρε το έργο του Τμήματος Τουρισμού της ΠΚΜ αλλά και την προσφορά όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων σε έμπειρο στελεχιακό δυναμικό που πλαισίωσαν τις δράσεις τουριστικής εξωστρέφειας, με ενέργειες προβολής και δημοσιότητας των τουριστικών πλεονεκτημάτων της ΠΚΜ προς την αγορά των Βαλκανίων, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης διαφόρων επιμέρους μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο συνεδριακός κτλ.

«Ευρωπαϊκό Έτος για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά» είναι το 2013, υπενθύμισε ο Δ. Ψωμιάδης τονίζοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εναρμονίζεται στο πνεύμα αυτό και προτείνει στους κατά τόπους τουριστικούς φορείς σε συνεργασία με τις υπηρεσιακές δομές των Περιφερειακών Ενοτήτων να προβούν άμεσα στη σύνταξη και κατάθεση του τοπικού επιχειρησιακού προγράμματος τουριστικής ανάδειξης των απόλυτων πλεονεκτημάτων των περιοχών τους, με δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων οικονομικών δυνατοτήτων τους.

Παράλληλα, το τμήμα τουρισμού της ΠΚΜ θα συντονίσει σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στοχευόμενες δράσεις για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τουριστικού προορισμού της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας το τουριστικό πρόσωπο των επτά περιφερειακών ενοτήτων διεθνώς.



Μονόδρομος η ήπια τουριστική ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στο φυσικό κάλλος, την ιστορία, τον πολιτισμό και την διεπαγγελματική διασύνδεση των συντελεστών παραγωγής, στο πλαίσιο της φέρουσας ικανότητας της περιοχής με μέτρο τις βασικές αρχές της αειφορίας

κα Σοφία Μαυρίδου – ΑντιΠεριφεριάρχη ΠΙΕΡΙΑΣ:

Απαιτείται αειφορικό management των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής με την υλοποίηση στοχευόμενων ενεργειών, βάση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού και ανταγωνιστικού «προωθητικού μίγματος» επιχειρηματικού, τουριστικού και πολιτιστικού marketing.

Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – 27 Σεπτεμβρίου 2012, επέλεξε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, να επισκεφτεί τον πρόεδρο του ΔΣ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για να συζητήσει για τα τουριστικά ακίνητα που χωροθετούνται στα διοικητικά όρια της Πιερίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, μπορεί για όλο τον κόσμο να είναι μία ημέρα του έτους που μας θυμίζει τη σημασία του τουρισμού για την ανάδειξη των τοπικών προορισμών. Για την Πιερία, κάθε ημέρα του έτους, είναι γιορτή τουρισμού, είναι τόπος τον οποίο πρέπει να επισκεφτείς 365 ημέρες, είναι ένας τόπος να ζεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κας Μαυρίδου στην Αθήνα, στα γραφεία της ΕΤΑΔ, όπου είχε γόνιμη και ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΔΣ, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σχετικά με την καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων της Πιερίας ενώ καταγράφηκε η αγωνία για την εντατικοποίηση των ενεργειών και από τις δύο πλευρές για την ωρίμανση των τοπικών προτάσεων αλλά και την εξεύρεση θεσμικών τρόπων επίλυσης πιθανών δυσκολιών για την υλοποίησή τους.
Κοινή παραδοχή ήταν πως ο τουρισμός για την Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους ανάκαμψης, αναθέρμανσης και ανάπτυξης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνικοοικονομικών δομών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση εργασίας, ο κος Μανιατόπουλος (Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΑΔ), ενημέρωσε την Αντιπεριφεριάρχη Πιερίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του camping στη Σκοτίνα καθώς και τους συγκεκριμένους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορέσει το «ΞΕΝΙΑ» του Πλαταμώνα να αποτελέσει ένα τουριστικό στολίδι της ΠΑΘΕ μέσα στην Πιερία.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα του δημοσίου στην Πιερία, κρίθηκε αναγκαίος και καταλυτικός ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας ως αυτοδιοικητικός θεσμός να ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την τουριστική προβολή της Πιερίας και του Ολύμπου, ώστε να υλοποιηθούν στοχευόμενες ενέργειες, για την αξιοποίησή τους.