Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τυφώνας Σάντι: βιβλική καταστροφή στη Νέα Υόρκη – Πάνω από 40 νεκροί (live streaming)


Αντιμέτωποι με πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ήρθαν την Τρίτη οι κάτοικοι στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής, μετά τη επέλαση του τυφώνα Σάντι.
Ο Σάντι σάρωσε την Ανατολική Ακτή με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, αφήνοντας πίσω του
 45 νεκρούς και προκαλώντας οικονομικές καταστροφές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κυκλώνας έπληξε εκατομμύρια ανθρώπους στη Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αργήσουν να επιστρέψουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς αφού οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν εβδομάδες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η φονική καταιγίδα σκότωσε 23 ανθρώπους στη Νέα Υόρκη και έξι στο Νιου Τζέρσεϊ. Άνθρωποι χάθηκαν και άλλες επτά πολιτείες.
Περίπου 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αρκετές πολιτείες έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και κατέστρεψαν τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα υπόγεια τούνελ πλημμύρισαν, γεγονός που σημαίνει ότι η Νέα Υόρκη θα μείνει χωρίς μετρό για αρκετές ημέρες.
Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν και στην τουριστική ζώνη του Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ, την πρώτη περιοχή που σάρωσε ο Σάντι φτάνοντας στις ΗΠΑ.

Πλημμύρισε η Νέα Υόρκη
Ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε εκτεταμένες πλημμήρες στο κέντρο του Μανχάταν, με τη στάθμη του νερού να φτάνει σε ύψος τα 4,5 μέτρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ των τριών μέτρων που είχε σημειωθεί με την επέλαση του τυφώνα Ντόνα το 1960.
Το Κάτω Μανχάταν βυθίστηκε στο σκοτάδι όταν το θαλασσινό νερό εισχώρησε σε έναν υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία ηλεκτρισμού  Consolidated Edison είχε ήδη κλείσει, για προληπτικούς λόγους, αρκετές μονάδες, οπότε όταν ο σταθμός πλημμύρισε με θαλασσινό νερό περίπου 250.000 καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα.
Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν και στη γειτονιά Breezy Point στο Κουίνς, όπου κάηκαν 100 σπίτια, εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο πέρασμα του κυκλώνα.
Τα νοσοκομεία σε όλη την περιοχή έκλεισαν και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες μονάδες.
Μεγάλες καταστροφές και σε άλλες περιοχές
Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περίπου 18.000 πτήσεις, αν και δυο από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης αναμένεται να λειτουργήσουν την Τετάρτη, παρέχοντας περιορισμένες υπηρεσίες.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε πολλές πολιτείες υπέστησαν καταστροφές, ενώ προβλήματα παρουσίασαν τα τηλεφωνικά κέντρα για κλήσεις έκτακτης ανάγκης.
Ορισμένες πόλεις όπως η Ουάσιγκτον, η Φιλαδέλφεια και η Βοστώνη γλίτωσαν από τη μανία του τυφώνα, που έφτασε στην ηπειρωτική χώρα μέχρι και το Οχάιο, ωστόσο η Δυτική Βιρτζίνια «θάφτηκε» στο χιόνι.