Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στις 5/10/2012

Μας το έστειλε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης..... Ευχαριστούμε πολύ

Κατά τη συνεδρίαση θέσαμε δύο θέματα προ ημερήσιας διάταξης:
Το πρώτο αφορούσε πρόταση συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό την οργάνωση κινητοποιήσεων ( κατά το πρότυπο της Καστοριάς)  για να μην αυξηθεί ο φόρος
κατανάλωσης στο πετρέλαιο που επιβαρύνει  τις σχολικές μονάδες του Δήμου, τους πολίτες και κατ επέκταση το δασικό περιβάλλον. Αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να δει και άλλα θέματα εφαρμογών των μέτρων του μνημονίου όπως η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών  για τα παιδιά κλπ.
Ο  Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης μετά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού παιδείας που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κατερίνη ενώ δεν τοποθετήθηκε για το ακριβό πετρέλαιο που θα αγοράζουν οι δημότες.
Δεύτερο θέσαμε το πρόβλημα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των Ρομά  στον Πέλεκα, όπου εκτός των άλλων ηλεκτροδοτούνται με μπαλαντέζες που είναι απλωμένες πάνω στη άσφαλτο του δρόμου με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για όλους. Ζητήσαμε τη συγκρότηση επιτροπής για να δουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή τη κατάσταση, προβλήματα που αφορούν και τους Ρομά αλλά και τους περιοίκους  με λύσει που περιλαμβάνουν την καταγραφή των Ρομά, την κατασκευή Οικισμού με παραχώρηση χρήσης και παράλληλη ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης λυομένων, τον έλεγχο της παραβατικότητας στην περιοχή και την προστασία του περιβάλλοντος στον Πέλεκα.
   Στην ομιλία του ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε σε προνόμια των Ρομά!  σε αντίθεση με τους πτωχούς δημότες, στις προσπάθειες που έκανε ο Δήμος ( χωρίς ορατά αποτελέσματα όμως ) και συναίνεσε στη συγκρότηση επιτροπής διαπαραταξιακής υπό την Προεδρεία μου χωρίς όμως να οριστούν και τα μέλη στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, για το πρώτο θέμα υποσχέθηκε ότι η πρόταση για το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας με έμφαση στην ένταξη του ποδηλάτου θα γίνει δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή και των ποδηλατικών φορέων αλλά και όλων των πολιτών.
Ψηφίσαμε την επικαιροποίηση της απόφασης για την αγορά του υπολοίπου χώρου στην πλ. Ευκαρπίδη  εκφράζοντας την διαφωνία μας όμως για την κατασκευή εκεί ενός επί πλέον υπογείου γκαράζ στο κέντρο της πόλης.
Για την απογραφή των παραστατικών σε εκκρεμότητα του Δήμου Παραλίας,  αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι το ποσό των 1.700.000,00 ευρώ αφορά και πάρα πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι καλή τη πίστει παρείχαν υπηρεσίες στον πρώην δήμο Παραλίας και τώρα δεν μπορούν πληρωθούν επειδή ο Δήμος τότε δεν έκανε τι ς απαραίτητες ενέργειες. Κρίναμε ότι είναι δύσκολο να συμπληρωθούν τώρα παραστατικά για εργασίες πριν τρία και πέντε χρόνια και εκτιμήσαμε ότι θα έπρεπε ο Δήμος Κατερίνης από την ψήφιση του Καλλικράτη να είχε μεριμνήσει ώστε να μην φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση.
Καταψηφίσαμε όπως κάνουμε πάντα την ακύρωση προστίμων που έχει επιβάλλει ο Δήμος γιατί στην εισήγηση ποτέ δεν αναφέρεται  η αιτία για την οποία μειώνονται ή ακυρώνονται τα πρόστιμα που επέβαλλε ο Δήμος.
Υποστηρίξαμε το αίτημα των γονέων του 3ου Λυκείου  και Γυμνασίου για την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων , ζητήσαμε από τον δήμαρχο να αποδέχεται και να καλοδέχεται τους δημότες όταν προσφεύγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο πόσο μάλλον με συγκέντρωση υπογραφών και τέλος ζητήσαμε νε δοθεί ο λόγος στο Δ/ντή του Λυκείου θεωρώντας άδικες τις επιθέσεις εναντίον του.
Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ από τον Καλλικράτη δίνεται η δυνατότητα με 25 υπογραφές οι δημότες να προσφεύγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο εν τούτοις όταν αυτό χρησιμοποιήθηκε από δημότες αντιμετωπίζουν μια εχθρική και επιθετική πολιτική από τον  δήμαρχο Κατερίνης .
Αντώνης  Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης