Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση του Δημήτρη Λακασά με τη νέα Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κα. Μαγδαληνή Καρακόλη-Παντοπούλου

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τη νέα Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών

Πραγματοποιήθηκε χθες 09.10.12 στα γραφεία του ΣΕΒΕ συνάντηση της Διοίκησης του
Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με τη νέα Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κα. Μαγδαληνή Καρακόλη-Παντοπούλου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ καλωσόρισε στο Σύνδεσμο την κα. Καρακόλη ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο της.
Τόνισε την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεκτικών δράσεων από την παραγωγή ως τη στοχευμένη διαρκή παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, υπό ένα εθνικό, ισχυρό Brand Name ή, με άλλα λόγια, μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών. Ο συντονισμός των εξαγωγικών δράσεων κάτω από μια κοινή «ομπρέλα» είναι αναγκαίος στην προσπάθεια μείωσης του κόστους και αύξησης της αποτελεσματικότητας για την ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας και του ανοίγματος των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Πέρα από τη δημιουργία κουλτούρας εξωστρέφειας, κεντρικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, στην επίτευξη του οποίου είναι καθοριστικός ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι το Brand repositioning της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.Οι Έλληνες εξαγωγείς καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσπιστία των διεθνών αγορών. Πρέπει να γίνει από όλους μας αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστια αναξιοποίητη υπεραξία γύρω από το brand «Ελλάδα», την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε σωστά. Πρέπει ο καθένας μας και όλοι μαζί να γίνουμε πρεσβευτές της χώρας μας (brand ambassadors) στο εξωτερικό.

Αποφασιστική για την ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας είναι η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών ιδίως μέσα από την οικονομική διπλωματία που θα πρέπει να τεθεί σε απόλυτη πλέον προτεραιότητα. Το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου με αιχμή του δόρατος τα Γραφεία ΟΕΥ θα πρέπει να εστιάσουν στην προώθηση των εξαγωγών της χώρας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να ενισχύσουν τη δράση τους ώστε να επιτευχθεί το άμεσα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την χώρα και τις επιχειρήσεις της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο ΣΕΒΕ προτείνει να υπάρξει ανασχεδιασμός και ενδυνάμωση των Γραφείων στις χώρες-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την πλευρά της η κα. Καρακόλη δήλωσε την πρόθεσή της για στενή συνεργασία με το ΣΕΒΕ ως εξειδικευμένο εκφραστή της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών σε δράσεις εξωστρέφειας που θα αφορούν όχι μόνο τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης με τις οποίες η Βόρεια Ελλάδα έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις αλλά και γενικότερα. Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μια επόμενη κοινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο στην Αθήνα ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά και απ΄ ευθείας οι προτάσεις του ΣΕΒΕ  και προς τον κ. Υπουργό για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας που έχει ανάγκη η χώρα μας, ιδίως αυτή την περίοδο, ως διέξοδο από τη βαθειά ύφεση.