Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μίζες στους εφοριακούς σε... μαύρες σακούλες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Με την κατάθεσή του «έκαψε» ουσιαστικά την πρώην προϊσταμένη της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή. Η εφοριακός μετά την καταδίκη της ξέσπασε σε λυγμούς υποστηρίζοντας ότι είναι αθώα, αλλά οι
ισχυρισμοί της δεν κατάφεραν να πείσουν τα μέλη του δικαστηρίου.
Η υπόθεση που εκδικάστηκε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αφορούσε εταιρία - «μαϊμού» η οποία σε διάστημα τριών χρόνων είχε εισπράξει παράνομες επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 500.000.000 δραχμές (1,5 εκατ. ευρώ). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε, την περίοδο από το Φεβρουάριο του 1998 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 δόθηκε τμηματικά ως επιστροφή ΦΠΑ στην εταιρία συνολικό χρηματικό ποσό ύψους 509.960.042 δραχμών (1.496.581 ευρώ). Όπως προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ, τα τιμολόγια της συγκεκριμένης εταιρίας που εμφάνιζε ενδοκοινοτικές εξαγωγές - «μαϊμού» ήταν όλα εικονικά. Με αυτά τα παραστατικά και ουσιαστικά χωρίς κανένα έλεγχο εισέπραττε τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Ως «μπροστινός» στην εταιρία χρησιμοποιήθηκε ένας ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ.
Μαύρες σακούλες
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο 59χρονος Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος θεωρείται πρωταγωνιστής στην υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ήταν κυνικός όταν αναφέρθηκε στο ρόλο και τη συμμετοχή των εφοριακών υπαλλήλων. «Οι μαύρες σακούλες με τις οποίες πήγαινα στο σπίτι της ήταν γεμάτες χρήματα. Μέσα είχε "μπαταριές" από 50 και 60 εκατομμύρια δραχμές», είπε ο 59χρονος καρφώνοντας τη συγκατηγορούμενή του.
Η πρώην προϊσταμένη της Α' ΔΟΥ αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο κύκλωμα με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, λέγοντας ότι αυτοί που επωφελήθηκαν δε χρειάζονταν τη συμμετοχή των εφοριακών, καθώς το σύστημα ήταν διάτρητο και ήταν αδύνατος ο έλεγχος. Ωστόσο χτες η κατηγορούμενη δεν κατάφερε να γλιτώσει τη φυλάκισή της, καθώς σε άλλες δύο προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις στις οποίες ήταν κατηγορούμενη τα δικαστήρια είχαν αποφασίσει να δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή της. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών άλλοι δύο εφοριακοί οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη φυλακή για άλλες υποθέσεις με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ ο Νίκος Κασιμάτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών.
Ο Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, ήταν καταζητούμενος για τουλάχιστον πέντε χρόνια, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009 και σήμερα βρίσκεται και αυτός στη φυλακή. Ο 59χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν δεκάδες δικογραφίες, με επιστολή του προς την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης έχει καταγγείλει οργανωμένο κύκλωμα με διεφθαρμένους εφοριακούς που εισέπρατταν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, στήνοντας ακόμη και off shore εταιρίες.
Η αποκάλυψη του «Α»
Την υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2001 ο «Α», όταν έγιναν γνωστές οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε επιχειρήσεις που εμφανίζονταν να εισπράττουν «φουσκωμένα» χρηματικά ποσά ως επιστροφή φόρου. Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν ήταν «φαντάσματα», καθώς αποκαλύφθηκε ότι στις ΔΟΥ προσκομίζονταν εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές.