Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το μακρύ χέρι που υπονόμευσε τον ΟΠΑΠ

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Δημήτρης Πανόπουλος

Τεράστια οικονομική ζημιά προκάλεσε στον ΟΠΑΠ η επικράτηση του Βρετανού Μο Φάρα στον τελικό των 5.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη κούρσα «κόστισε» στον Οργανισμό γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, ένα «μαγικό χέρι» πολλαπλασίασε τη στοιχηματική απόδοση την οποία έδινε η εταιρεία για την επικράτηση του αθλητή, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα οι παίκτες του στοιχήματος να έχουν την ευκαιρία να ποντάρουν τα χρήματά τους στο ούτως ή άλλως φαβορί της κούρσας και να εισπράξουν το εκατονταπλάσιο του ποσού που δικαιούνταν.

Η απίστευτη υπόθεση, η οποία διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, γεννά από μόνη της πολλά ερωτήματα, καθώς θεωρείται -φαινομενικά τουλάχιστον- ιδιαίτερα δύσκολο να «χτυπηθεί» το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός για το στοίχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενήμερος για την υπόθεση είναι και ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος και απέστειλε τον σχετικό φάκελο στις εισαγγελικές Αρχές.

Απόδοση-χρυσάφι

Ο τελικός των 5.000 μέτρων, στον οποίο επικράτησε με χρόνο 13:41.66 ο Μο Φάρα, πραγματοποιήθηκε την 10η Αυγούστου του 2012. Οι παίκτες του στοιχήματος μπορούσαν να ποντάρουν στην επικράτηση του Βρετανού αθλητή και μέσω του Διαδικτύου, ενώ η απόδοση ήταν 2,75 ευρώ.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, σημειώθηκε η περίεργη λαθροχειρία στο σύστημα του ΟΠΑΠ, η οποία «εκτόξευσε» την απόδοση που δινόταν για τη νίκη του Μο Φάρα.

Συγκεκριμένα, την ώρα της υποβολής των στοιχημάτων, άγνωστος ή άγνωστοι «δράστες» παραβίασαν το λογισμικό και αφαίρεσαν το κόμμα από την απόδοση. Το αποτέλεσμα ήταν το 2,75 ευρώ να μετατραπεί σε 275 ευρώ!

Για αρκετή ώρα, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού δεν αντιλήφθηκαν την… εκτόξευση της απόδοσης και ως εκ τούτου δεν απαγόρευσαν το δικαίωμα στοιχήματος για το συγκεκριμένο αγώνισμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι παίκτες οι οποίοι πόνταραν τα χρήματά τους στην πραγματικά απίστευτη απόδοση να κερδίσουν το εκατονταπλάσιο του ποσού που πραγματικά δικαιούνταν.

Τι λένε οι νικητές

Η zougla.gr επικοινώνησε με έναν από τους νικητές, ο οποίος εξήγησε ότι είχε δει την απόδοση του συγκεκριμένου στοιχήματος στο internet και, πηγαίνοντας για τη δουλειά του, πέρασε έξω από ένα πρακτορείο και μπήκε για να στοιχηματίσει 24 ευρώ, καθώς ήταν ευκαιρία.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, πέντε λεπτά μετά αφού παίχτηκε το δελτίο, έκλεισαν τη μηχανή του πράκτορα και του τηλεφώνησαν από τα κεντρικά, για να του πουν ότι στα δελτία που παίχτηκαν υπάρχει λανθασμένη απόδοση. Του ζήτησαν να τα ακυρώσει και, όταν τους είπε ότι δεν ξέρει τον παίκτη, άρχισαν να κάνουν λόγο για δόλιο στοιχηματισμό, ενώ απειλούσαν για κατάσχεση της άδειας του πράκτορα (γεγονός το οποίο ο ΟΠΑΠ διαψεύδει).

Εν συνεχεία, ο κάτοχος του «τυχερού» δελτίου συνομίλησε με τον διευθυντή στοιχήματος, κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος του διεμήνυσε ότι πρόκειται για λανθασμένη απόδοση και τον προέτρεψε να ακυρώσει το δελτίο. Όταν αρνήθηκε, του εξήγησε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί σ' αυτήν την απόδοση, αλλά στη (σύμφωνα με τους ίδιους) σωστή.

Έπειτα κατατέθηκε ένσταση από τη μεριά του νικητή, αφού θεωρεί άδικο να μην πληρωθεί το δελτίο, εφόσον η διαδικασία στοιχηματισμού ήταν νόμιμη από την πλευρά του. Για την ένσταση που κατέθεσε, έλαβε απάντηση, η οποία συνοπτικά έγραφε ότι μπορεί νόμιμα ο ΟΠΑΠ να μην τον πληρώσει στην απόδοση που αναγράφεται στο δελτίο.

Οφείλει να τα καταβάλει

Η πραγματικά σπάνια ιστορία έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους επικεφαλής του Οργανισμού, καθώς πλέον -και βάσει νομοθεσίας- ο ΟΠΑΠ οφείλει να αποζημιώσει κανονικά τους δικαιούχους. Είναι ενδεικτικό ότι οι νικητές που προέβλεψαν την επικράτηση του Βρετανού δρομέα, ενώ έπρεπε να λάβουν 50.000 ευρώ, τελικά έλαβαν 5 εκατομμύρια!

Στελέχη του ΟΠΑΠ χαρακτήριζαν πολύ «περίεργη» και «ύποπτη» την υπόθεση, αφήνοντας τα πάντα ανοικτά σχετικά με την ταυτότητα των δραστών. Μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η «λαθροχειρία» να έχει σημειωθεί εκ των έσω και το σύστημα να έχει παραβιαστεί από άτομο ή άτομα που γνώριζε ή γνώριζαν τα «κενά» τα οποία υπήρχαν.

Τελευταία τους ελπίδα, όπως λένε, είναι η παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών και ο εντοπισμός των δραστών. Εντούτοις, δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης είναι αρκετά δύσκολη. Από την πλευρά τους, οι εισαγγελικές Αρχές αναμένεται, το προσεχές διάστημα, να καλέσουν τους πρώτους μάρτυρες (στελέχη του ΟΠΑΠ), προκειμένου να προχωρήσουν σε λήψη καταθέσεων.

Μάλιστα, η εταιρεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 10/8/2012 και ώρα 09.05 οι υπηρεσίες στοιχήματος της ΟΠΑΠ Α.Ε. διαπίστωσαν ότι εκ παραδρομής καταχωρήθηκε στο μηχανογραφικό σύστημα απόδοση 275, αντί του ορθού 2,75, για το "νικητής 5.000 μέτρων ανδρών", που συγκεκριμένα αφορούσε τα δύο φαβορί για πρώτη νίκη (Γκεμπρεμεσιέλ και Φάρα), δηλαδή για αθλητικό γεγονός το οποίο ήταν προγραμματισμένο 36 ώρες μετά (Σάββατο 11/8/2012 στις 21.30).

Το γεγονός διαπιστώθηκε μόλις δύο (2) λεπτά μετά την καταχώριση δελτίων στοιχηματισμού, όταν σε δύο πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. καταχωρήθηκαν αντιστοίχως 57 δελτία των 90 ευρώ και 20 δελτία, επίσης, των 90 ευρώ κατά παράβαση των προβλεπόμενων από τον κανονισμό του παιχνιδιού ''Πάμε Στοίχημα''.

Από την ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του παιχνιδιού, αλλά και τις διεθνείς πρακτικές, έγινε άμεσα φραγή του ανωτέρω στοιχηματικού γεγονότος και ενημερώθηκαν οι εν λόγω πράκτορες τηλεφωνικώς, όπως, επίσης, με ηλεκτρονικό προσωπικό μήνυμα μέσω των τερματικών μηχανών τους, με την επισήμανση ότι, λόγω του προφανούς λάθους, τα συγκεκριμένα δελτία, εφόσον επαληθευθεί το στοιχηματικό γεγονός, θα πληρωθούν με την ορθή απόδοση, δηλαδή 2,75. 

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε από τους συγκεκριμένους πράκτορες να προβούν σε ανάρτηση ανακοίνωσης στον χώρο του πρακτορείου τους».

zougla.gr/