Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Συνελήφθη ο πρώην γραμματέας εξοπλισμών Γ.Σμπώκος


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Σμπώκος, με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί εις βάρος του για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στην Κηφισιά, όπου πραγματοποιούνταν έρευνα μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης. Είχε προηγηθεί έρευνα και στο γραφείο του στους Αμπελόκηπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα που εξέδωσε ο εισαγγελέας Γαβριήλ Μάλλης, ο οποίος διενεργεί τις ανακρίσεις στην υπόθεση με τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναφέρεται ότι προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Γιάννη Σμπώκο, μετά τις συμπληρωματικές απολογίες που έδωσαν πρόσφατα οι άλλοι εμπλεκόμενοι.
Ο Γιάννης Σμπώκος, ως γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και δεξί χέρι του ήδη προφυλακισμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου φέρεται ως πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο με τις μίζες από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που διακινήθηκαν μέσω off shore εταιρειών.
Ο Γιάννης Σμπώκος επρόκειτο να προσέλθει ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, έχοντας λάβει προθεσμία από τις 27 Σεπτεμβρίου.
Κατά το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, ο άλλοτε στενός συνεργάτης και υφιστάμενος του πρώην υπουργού, ανήκει στην κεντρική ομάδα που διακινούσε και απέκρυπτε τεράστια χρηματικά ποσά που αποτελούσαν «ωφελήματα» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των πυραύλων TOR M1.
Μάλιστα σύμφωνα με τον εξάδελφο και συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, στον Σμπώκο κατέληγαν τα χρήματα του Τσοχατζόπουλου, τα οποία επενδύονταν μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας που ανήκε στον πεθερό του πρώην γραμματέα του υπουργείου Αμυνας.