Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης

Το μόνο σίγουρο δεδομένο όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι η αυξημένη του τιμή. Από σήμερα το πρωί θα έπρεπε κανονικά να έχει ξεκινήσει η διάθεσή του στους
καταναλωτές, ωστόσο η οριστική λύση θα δοθεί το μεσημέρι στη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους πρατηριούχους.

Η τιμή του εκτοξεύεται, καθώς τίθεται σε ισχύ η διάταξη για την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, με αποτέλεσμα να κοστίζει από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο (περίπου 40% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι - τον Μάιο, οπότε σταμάτησε η διάθεσή του, η μέση τιμή ήταν 1,04 λεπτά το λίτρο, ενώ στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είχε πέσει κάτω και από το 1 ευρώ).

Οι πρατηριούχοι έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους στο μέτρο και έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα ξεκινήσουν από σήμερα τη διάθεση, εκτιμώντας ότι η μειωμένη ζήτηση απειλεί με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), οι παραγγελίες θα παρουσιάσουν πτώση κατά 60%, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι στα 330 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ. 

Συνυπολογίζοντας και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που επιβαρύνει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκύπτει ότι, με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,4 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης πέφτει από το 1,57 που είναι σήμερα η μέση τιμή στο 1,47.

Νέο ραντεβού με Στουρνάρα

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση και να ξεκινήσει κανονικά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εκπρόσωποι των πρατηριούχων συναντώνται σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, απέβη άκαρπη.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στην εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

http://www.zougla.gr/greece/article/alaloum-me-to-petreleo-8ermansis