Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Έγγραφο από το γερμανικό υπ. Οικονομικών για τον ειδικό λογαριασμό

Επιβεβαιώθηκαν τελικά, οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να μην χρησιμοποιεί τυχαία τη φράση: «Ας καταλάβουν ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο», κατά την ομιλία του μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα η zougla.gr, πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι η λέξη «προτεκτοράτο» δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, καθώς την ίδια ώρα ενισχύονται οι φήμες για την καταβολή των 31,5 δις ευρώ σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Τρόικα.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υπήρχε έγγραφο συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο ζητούσε ακριβώς αυτό. Το αίτημα, όπως ήταν λογικό απερρίφθη αμέσως.

Πηγές από τη Δημοκρατική Αριστερά αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών έγινε γνωστή η ύπαρξη του εγγράφου, αλλά δεν έγινε διεξοδική συζήτηση, καθώς δεν υπήρχε καμία πιθανότητα το αίτημα να τεθεί καν προς συζήτηση.

Το έγγραφο


Στο σημείωμα, λοιπόν, του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου» γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών. Περιγράφονται επίσης οι προαπαιτούμενες δράσεις πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης:

Μεταξύ αυτών είναι το θέμα του ειδικού λογαριασμού που θα τελεί υπό εξωτερική διαχείριση. 

Ειδικότερα αναφέρεται ότι «ο λογαριασμός που υιοθετήθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και εξασφαλίζεται συστήνοντας διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)».

«Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον ειδικό λογαριασμό. Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα κατευθύνονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα πληρώνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό». 



Σημειώνεται ότι το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

http://www.zougla.gr/