Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Έφυγε η θρυλική "Εμμανουέλα", Σίλβια Κριστέλ

Τη μάχη για τη ζωή έχασε η πρωταγωνίστρια των μεγαλύτερων κλασικών ερωτικών ταινιών Σίλβια Κριστέλ. Η θρυλική «Εμμανουέλα» άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Τετάρτης
στον ύπνο της, σε ηλικία 60 ετών, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπός της.
Η ολλανδικής καταγωγής ηθοποιός έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, ενώ πριν λίγους μήνες είχε υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο στο Άμστερνταμ. Η Κριστέλ, καπνίστρια -όπως είχε δηλώσει- από την παιδική της ηλικία, είχε το 2011 διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα, τον οποίο είχε μέχρι πρόσφατα καταφέρει να ελέγξει με εντατική χημειοθεραπεία.
Η Κριστέλ έγινε γνωστή το 1974 από τη γαλλικής παραγωγής "Εμμανουέλα", την πρώτη ερωτική ταινία ευρείας κυκλοφορίας που μάλιστα προβλήθηκε σε μεγάλες και κεντρικές κινηματογραφικές αίθουσες του Παρισιού. Εκεί ερμήνευε την ηρωίδα του τίτλου, μια εθισμένη στο σεξ νοικοκυρά. Η ταινία λογοκρίθηκε σε πολλές χώρες, αλλά το buzz που δημιουργήθηκε τη βοήθησε να βρει διεθνή διανομή και να γνωρίσει πρωτοφανή επιτυχία.

Η πρωταγωνίστρια πάντως δε μακροημέρευσε πάντως στην οθόνη, αφού αποχώρησε νωρίς από τα πλατό, με σποραδικές έκτοτε τηλεοπτικές εμφανίσεις, όπως το 2010 στην τηλεταινία "Τhe Swing Girls" και στο δραματικό "Two Sunny Days".
Έχοντας πάρει μέρος σε πολλά σίκουελ της «Εμανουέλα», αλλά και σε ταινίες με αρκετό γυμνό, όπως «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» και η «Μάτα Χάρι», έχτισε τελικά ένα προφίλ αποκλειστικά επάνω στους ρόλους της σε ερωτικά φιλμ.
To 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της «Γδύνοντας την Εμμανουέλα», όπου αναφερόταν ότι η εξάρτησή της από ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά και οι αυτοκαταστροφικές της σχέσεις με μεγαλύτερους κυρίως άνδρες στάθηκαν εμπόδιο στην καριέρα της στο Χόλιγουντ και ήταν η βασική αιτία που η ωραία Σίλβια αποχώρησε σύντομα από την κινηματογραφική βιομηχανία.
Η πρώτη σημαντική σχέση της Κριστέλ ήταν με τον Βέλγο συγγραφέα Ούγκο Κλάους, ο οποίος ήταν 27 χρόνια μεγαλύτερός της. Λίγα χρόνια αργότερα, τον εγκατέλειψε για χάρη του κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερού της, ηθοποιού Ίαν Μακ Σέιν.
Την δεκαετία του '70 ζούσε στο Λος Αντζελες με τον ΜακΣέιν, αλλά το ζευγάρι χώρισε έπειτα από τέσσερα χρόνια. Τότε εκείνει μετακόμισε στο Σαν Τροπέ της Γαλλικής Ριβιέρας, ενώ στην αυτοβιογραφία της χαρακτήριζε τη σχέση τους ως "απαίσια", αναφέροντας ως βασική αιτία το ότι οι δυο τους "έμοιαζαν πάρα πολύ".
Η Κριστέλ είχε αποκτήσει ένα γιο από την σχέση της με τον Ούγκο Κλάους.



< http://www.e-go.gr/