Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μέρκελ: "Ούτε χρεοκοπία ούτε ελληνική έξοδος"

Επτά ημέρες μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος αποστέλλει το δικό της μήνυμα υπέρ της Ελλάδας, την ώρα που στην πρωτεύουσα οι διαπραγματεύσεις με
τους Τροϊκανούς συνεχίζονται, με αλλαγές του προγράμματος στο παρά πέντε.

«Δεν θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως ενδεχόμενη χρεοκοπία ή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ» επεσήμαναν σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. «Έχω ακούσει τέτοιες ανησυχίες στην Ασία, στην Κίνα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ανεξέλεγκτης διαδικασίας στην Ευρωζώνη, αλλά συμφωνώ απόλυτα με τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες ανεξέλεγκτες εξελίξεις» δήλωσε η κα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε σε ενημέρωση Τύπου ότι διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα ότι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, «αλλά η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει ακόμη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες». 

Aύριο η σύσκεψη των τριών

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει λάβει την έγκριση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν» έως τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Πυρετός στην Αθήνα

Η Μέρκελ τοποθετήθηκε δημόσια και ξεκάθαρα για το θέμα της Ελλάδας την ώρα που οι Τροϊκανοί συσκέπτονται διαδοχικά με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.κ. Στουρνάρα, Βρούτση, Μανιτάκη, ζητώντας μαζικές απολύσεις και ριζικές αλλαγές στα εργασιακά. 

Η τρόικα αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα είχε ως εξής: απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2012 και 15.000 υπαλλήλων έως το 2015.

Ο κ. Στουρνάρας το απομεσήμερο της Δευτέρας είπε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18/10, τονίζοντας παράλληλα ότι η ψήφιση των μέτρων θα γίνει μετά το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Για τις 16.00 το απόγευμα έχει οριστεί το σημερινό ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σημειώνεται, πάντως, πως οι τεχνοκράτες έφθασαν αιφνιδιαστικά στο ΥΠΟΙΚ λίγο πριν από τις 14.00 και παρέμειναν μόλις 15 λεπτά.

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση. «Θα είναι μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

zougla.gr