Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Μήνυμα Τσίπρα στη Μέρκελ

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ 

«Καθώς η Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη, θα βρει μία Ελλάδα στον πέμπτο χρόνο της ύφεσής της. Το 2008 και το 2009, η ύφεση ήταν μία διάχυση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από τότε έχει προκαλέσει και εντείνει τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση, γράφει ο Αλέξης Τσίπρας.


«Οι πολιτικές αυτές έχουν καταστρέψει τους Ελληνες πολίτες, ειδικότερα τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες, τις γυναίκες και φυσικά τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 22%, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους και η ανεργία έχει ανέλθει στο 24% με αυτή των νέων να φτάνει το 55%», επισημαίνει ο κ.Τσίπρας.

«Οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές επιδομάτων, συρρίκνωση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω επιδείνωση περιορισμένου κράτους πρόνοιας που είχε επιβιώσει από μία νεοφιλελεύθερη επίθεση», σημειώνει.


«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο η ατζέντα λιτότητας μπορεί να κάνει το χρέος ξανά βιώσιμο. Αλλά το σωστό είναι το αντίθετο. Οι πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αύξησης του χρέους που οδηγεί τόσο την Ελλάδα, όσο και τους δανειστές της στην καταστροφή», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Οπως σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, όλα αυτά είναι γνωστά στους Ευρωπαίους και Ελληνες πολιτικούς και τις ελίτ, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, στόχος της οποίας είναι παρόμοια προγράμματα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.


Γιατί επιμένουν σε τόσο δογματικά και καταστροφικά πολιτικά και οικονομικά μονοπάτια; Πιστεύουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι να επιλύσουν την κρίση χρέους, αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη, που θα βασίζεται σε φθηνή εργασία, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, χαμηλές δημόσιες δαπάνες και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, συνεχίζει.


Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, για να επιτύχει, αυτή η στρατηγική χρησιμοποιεί μία φόρμα πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού με στόχο να πείσει ή να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν πακέτα λιτότητας χωρίς αντίσταση. Οι πολιτικές του φόβου και του εκβιασμού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής.


«Το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο σέβεται τον ευρωπαίου φορολογούμενο, στον οποίο έχει ζητηθεί να επωμιστεί δάνεια χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, παρόλα αυτά, ότι τα δάνεια στην Ελλάδα πληρώνονται σε έναν «δεσμευμένο» λογαριασμό και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια και να ανακεφαλαιοποιηθούν ιδιωτικές τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ή να αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για τα νοσοκομεία και γάλα για τα σχολεία. Η προϋπόθεση για αυτά τα δάνεια είναι η λιτότητα, η παράλυση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της πιθανότητας χρεοκοπίας. Εάν υπάρχει ένας κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, αυτός δημιουργείται από την λιτότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.