Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νορβηγία: Bίντεο-ντοκουμέντο με τον Μπρέιβικ πριν την επίθεση

Η δημόσια νορβηγική τηλεόραση "NRK" προέβαλε σήμερα για πρώτη φορά το βίντεο που δείχνει τον Άντερς Μπρέιβικ να παρκάρει το παγιδευμένο φορτηγάκι, από την έκρηξη του
οποίου σκοτώθηκαν οχτώ άνθρωποι στο Όσλο, στις 22 Ιουλίου του 2011.

Οι εικόνες που κατεγράφησαν από κάμερες παρακολούθησης, δείχνουν τον Μπρέιβικ να παρκάρει το λευκό φορτηγάκι μπροστά από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του πρωθυπουργού και τον δράστη - ο οποίος φορούσε φόρμα - να απομακρύνεται βιαστικά από την περιοχή.

Το βίντεο - το οποίο σχολιάζει ο φρουρός που είχε βάρδια την ώρα εκείνη - δείχνει επίσης από διαφορετικά σημεία την έκρηξη του παγιδευμένου με ένα τόνο εκρηκτικά φορτηγού, από την οποία σκοτώθηκαν οχτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Στο βίντεο, εμφανίζεται ο Μπρέιβικ να φεύγει με ένα άλλο όχημα, ένα γκρι FIAT, με το οποίο μετέβη στη συνέχεια στο νησί Ουτόγια όπου σκότωσε 79 ανθρώπους. Εικόνες της επίθεσης στο Όσλο είχαν ήδη προβληθεί, στη διάρκεια της δίκης του Μπρέιβικ, αλλά είναι η πρώτη φορά που το σχετικό βίντεο προβάλλεται στο ευρύ κοινό. Υπενθυμίζουμε ότι στις 24 Αυγούστου, ο Μπρέιβικ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, ποινή που μπορεί να παραταθεί εάν θεωρηθεί επικίνδυνος.


Παρακολουθήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο το επίμαχο βίντεο:http://www.nrk.no/fordypning/her-parkerer-breivik-bombebilen-1.8593408 )


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής


zougla.gr