Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΝΑΣ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μας το έστειλε η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου..... Ευχαριστούμε πολύ

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ.
Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της
Βουλής για την προστασία του Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση  της ημερήσιας διάταξης με  θέμα «Ζητήματα και περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας» στις 20-11-2012 επισημαίνοντας με έμφαση την ιδιαίτερη σημασία των ορεινών όγκων (Όλυμπος - Πιέρια) για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη τη χώρα εισηγήθηκε τα παρακάτω:
Α) Να υπάρξει διαχωρισμός και διαφορετική αντιμετώπιση όσων υλοτομούν για παράνομο εμπόριο με αυτών  που υλοτομούν για ατομικές ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Β) Οι μεταταχθέντες υπάλληλοι να επανέρθουν στις δασικές υπηρεσίες για να στελεχωθούν αυτές επαρκώς με εξειδίκευση των υπαλλήλων και λειτουργία σε 16ωρη ή 24ωρη βάση.
Γ) Να μη καταβάλλεται μίσθωμα  των διαχειριστών στα συνιδιόκτητα δάση, αλλά αντί του μισθώματος να υλοτομούνται αυτά από τους διαχειριστές τους (για παράδειγμα Α.Δ.Σ.) και να γίνεται η διάθεση των καυσόξυλων σε επιλεγμένα από το δασαρχείο πρόσωπα-ομάδες με ανάληψη των ιδίων του κόστους υλοτομίας, της μεταφοράς και των ενσήμων,  ούτως ώστε να επιτυγχάνεται και η ορθολογική υλοτόμηση.
Δ) Νομοθετική πρόβλεψη να συμπεριληφθούν στις υπό αναδάσωση περιοχές εκτός από αυτές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και των περιοχών που έχουν υλοτομηθεί άναρχα.