Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το μήνυμα της χθεσινής διαδήλωσης

Μας το έστειλε το ysterografa.gr..... Ευχαριστούμε πολύ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «Κασσάνδρες» προέβλεπαν παταγώδη αποτυχία. Μετά και την μειωμένη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τρίτης (5/11), στις πορείες των συνδικάτων, τα «παπαγαλάκια»
της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο κόσμος έχει αποδεχθεί την σκληρότητα των νέων μέτρων και έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της στιγμής. Η παράλληλη απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για τους «ειδικούς» των «παραθύρων».
 Χθες το βράδυ λοιπόν (από της 17.30 σκοτεινιάζει πλέον), υπό την απειλή της βροχής και την προϊστορία των επεισοδίων, εκατοντάδες χιλιάδες (και όχι απλά χιλιάδες, όπως ειπώθηκε) πολιτών βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας (και όχι στην «τηλεοπτική» Πλατεία Συντάγματος μόνο)! Εκεί χωρίς ταμπέλες παρατάξεων (ήταν κι αυτές παρούσες) μαζικά και ειρηνικά, έδωσε το ΠΑΡΩΝ στο δρόμο. Δηλώντας την αντίθεσή του στα υπό ψήφιση, μέχρι εκείνη την ώρα, νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου των (συνολικά) 700 και πλέον σελίδων, αλλά μόνο ενός άρθρου (!).
 Απλός κόσμος. Όλων των ηλικιών. Όλων των κατηγοριών. Κυρίως, βέβαια, των πληγέντων από τις νέες «μεταρυθμίσεις» και σίγουρα όχι των οικονομικά ισχυρών. Οι πολίτες της Αθήνας έδωσαν το στίγμα και την απάντησή τους. Ακόμα και όταν άρχισαν τα πρώτα επεισόδια, ακόμα και όταν έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα ακόμα και όταν ξεκίνησε η καταιγίδα. Η τηλεοπτική εικόνα της πλατείας «άδειασε». Όμως η Αμαλίας, η Ερμού (στο Μοναστηράκι) και οι παράπλευρες οδοί μεταξύ Μητροπόλεως, Σταδίου και Πανεπιστημίου ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Το γνωστό πλέον σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση του Συντάγματος είχε επιτευχθεί!
 Η παραδοχή της συμμετοχής του κόσμου έγινε αποδεκτή μόνο από τα μη μνημονιακά κόμματα. Δεν λέει κάτι. Το γνωρίζαμε. Όπως ήταν επίσης γνωστό ότι δεν υπήρχαν απτά, προσδοκούμενα, αποτελέσματα από ακόμη μία διαδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η εκφρασμένη αγανάκτηση πολλών, σταμάτησε με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Εκεί όπου εκφράζεται δημοκρατικά ο λαός και έπειτα αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. Εκεί που καλό θα ήταν να βλέπουμε όλοι πιο μακρυά και όχι κοντόφθαλμα και μικροκομματικά, στηριζόμενοι σε προεκλογικές δεσμεύσεις και μεγαλόστομες υποσχέσεις.
 Το μήνυμα λοιπόν των πολιτών χθες ήταν ξεκάθαρο. Ο κόσμος δεν «κοιμάται» ούτε κάθεται στον καναπέ, αν δεν έχει σοβαρό λόγο να το κάνει. Ούτε κατανοεί ούτε συμμερίζεται την εκδήλωση αισιοδοξίας μερίδας του πολιτικού κόσμου, σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου πακέτου. Είναι μοιρασμένος στους απαισιόδοξους και στους προβληματισμένους. Αισιόδοξος δεν αισθάνεται κανείς. Η αποτυχία 2 και πλέον χρόνων της ίδιας «συνταγής» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Δίνει όμως το στίγμα του και αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα μείνει αμέτοχος στην εκποιήση του Σύνταγματος της χώρας και των κεκτημένων- αυτονόητων για το έτος 2012 και το πολιτισμικό μας επίπεδο, δικαιωμάτων χρόνων.