Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Διαλύοντας τους μύθους των λαϊκιστών

Μας το έστειλε η Ελεύθερη Ζώνη..... Ευχαριστούμε πολύ 

09/11/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Επειδή σ’ αυτή τη χώρα έχουν κατά καιρούς καλλιεργηθεί διάφοροι μύθοι, επιτρέψτε μου να σημειώσω δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις, από την επαύριο της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα επώδυνα μέτρα, αλλά και με σοβαρές αλλαγές που θεραπεύουν απίστευτες παθογένειες – ένα κεφάλαιο με το οποίο δεν ασχολείται κανείς.

Μιλώντας χθες ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στο χάος που επικρατεί επί μήνες και χρόνια στην Ελλάδα με τις συνεχείς απεργίες (που αποθαρρύνουν κάθε μελλοντικό επενδυτή), με τις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις (που δανείζονται επί χρόνια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού), με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, με την έκρηξη της φοροδιαφυγής.

Όλα αυτά είναι έτσι. Και αντί να κοκκινίζουμε από ντροπή που χρειάζεται να μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά ένας ξένος ηγέτης, βλέπουμε διάφορες πολιτικές δυνάμεις και διάφορους πολιτικούς που συστηματικά έκλειναν τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά επί χρόνια, τα εκμεταλλεύτηκαν εκλογικά και πελατειακά και στήριξαν σ’ αυτές τις παθογένειες την πολιτική τους ύπαρξη, να σηκώνουν και πάλι το λάβαρο του λαϊκισμού.

Παριστάνοντας, όπως εύστοχα είπε η Μέρκελ, τους… εξωγήινους!

Δεν είπε, όμως, μόνο αυτά η κ. Μέρκελ. Μας έστειλε το μήνυμα πως για τα δεινά μας δεν ευθύνεται το μνημόνιο, αλλά η τρομερή υπερχρέωση και το έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε ξαφνικά το 15%, το φθινόπωρο του 2010.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες όταν το έλλειμμα έπιασε το 15%. Τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε τρόικα, ούτε κανείς επέβαλλε όρους. Το έλλειμμα έφθασε στο 15% και οι διεθνείς επενδυτές αποφάσισαν να μην δανείζουν πλέον στην Ελλάδα με υποφερτά επιτόκια. Αυτή ήταν η αφετηρία», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Αυτή ήταν η αφετηρία, πράγματι και αυτό ισχυριζόμαστε κάποιοι από την πρώτη στιγμή: Ότι η στατιστική υπηρεσία, με τους γνωστούς τρόπους που έγιναν και αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας (αλλά και κουκουλώματος από την προηγούμενη Βουλή), φούσκωσε τεχνητά το έλλειμμα, προκειμένου να επιβληθούν τα πρώτα (μετά τις «λεφτά υπάρχουν» εκλογές του 2009) μέτρα.

Όλα αυτά έγιναν με τη συμμετοχή ή την αδράνεια αυτών που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός πολιτικής, είτε έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς εκείνη την κρίσιμη ώρα να κάνουν κιχ), είτε έχουν φτιάξει δικά τους κόμματα, είτε δεν έδωσαν θετική ψήφο στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, είτε επιλέγουν την οδό της ανεξαρτητοποίησης.

Αυτή είναι η μία αλήθεια.

Η δεύτερη αλήθεια, διαλύει έναν άλλον μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία μας έχει ανάγκη επειδή αγοράζουμε τα προϊόντα της.

Επίσης χθες, έγινε γνωστό πως ο τζίρος των γερμανικών εξαγωγών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, προς τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ, μειώθηκε κατά 3,4%, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, όμως, αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς ότι οι Γερμανοί δεν εξαρτώνται απόλυτα ούτε από την ΕΕ, ούτε (αν είναι δυνατόν!) από την Ελλάδα.

Και πως έχουν ήδη στραφεί σε αγορές που τους βοηθούν να αναπληρώσουν όσα χάνουν από την χειμαζόμενη από την κρίση ευρωπαϊκή αγορά. 

Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο.

Κάποιες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, διακρινόμενες για τη ρηχότητα και το επιδερμικό των διεθνών αναλύσεών τους, έσπευσαν να δηλώσουν την επομένη της επανεκλογής Ομπάμα, πως αυτός (ο Ομπάμα!) θα μας σώσει, επειδή ζητά νέα μείωση του ελληνικού χρέους μέσω των σχετικών πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ.

Πέραν του παράλογου να θεωρούμε τώρα πως… θα μας σώσει το ΔΝΤ (αλλά και του ύποπτου να προκαλούμε απομάκρυνση της χώρας από την ΕΕ και προσκόλλησή της στις ΗΠΑ – μετά τη Ρωσία, την Κίνα κλπ), η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Βικτόρια Νούλαντ αποκάλεσε χθές «μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» την ημέρα της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Μάλιστα, η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους «για να υποστηριχθούν (στην Ελλάδα) οι μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες». 

Όπως συγκεκριμένα είπε, «όλοι μαζί έχουμε ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας στην οικονομία της, για να κάνουν (οι Έλληνες) τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις και για την επιστροφή της στην ανάπτυξη».

«Προφανώς, αυτό είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού, σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς υποστηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της μεταρρύθμισης, που είναι σε εξέλιξη», ξεκαθάρισε η κ. Νούλαντ. 

Είπε κι’ άλλα, αλλά για απομείωση του χρέους μας δεν είπε λέξη.

Επομένως, τα ωραία λόγια είναι εύκολα, αλλά μ’ αυτά στομάχι δεν γεμίζει…