Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ανατροπή στην υπόθεση Ρέστη


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός 
Νέα τροπή παίρνει η περιβόητη υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης
της Β’ Ζώνης του Υμηττού, στην οποία εμπλέκεται ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης και αποτελεί μέρος της ογκώδους δικογραφίας της «Μαφίας των Ακινήτων», που βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr εμφανίζουν την εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή «ΜΑΧΗΤΗΣ Α.Ε.» όχι μόνο να έχει αποποιηθεί την κυριότητα των ακινήτων, αλλά με συμβολαιογραφική πράξη δήλωσης-παραίτησης να επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο τις αχανείς εκτάσεις, οι οποίες περιήλθαν στην ιδιοκτησία της εταιρείας με «περίεργη» δικαστική απόφαση.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, πέραν των δασικών εκτάσεων, βάσει της συγκεκριμένης συμβολαιογραφικής πράξης η «ΜΑΧΗΤΗΣ» επιστρέφει και στρέμματα γης τα οποία δεν αποτελούσαν δημόσια έκταση αλλά ιδιωτική.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση από μέρους του εφοπλιστή ενισχύει το σενάριο που τον θέλει «να έχει πέσει θύμα εξαπάτησης από πρώην στενούς του συνεργάτες», εναντίον των οποίων έχει ήδη κινηθεί νομικά και εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση ο εφοπλιστής «απολαμβάνει» τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, όπως προβλέπονται από το Άρθρο 406 Α του Ποινικού Κώδικα για «εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης».
Οι καταθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι για την ιδιαίτερα δυσώδη ιστορία των 300 στρεμμάτων της Β` Ζώνης του Υμηττού έχουν δοθεί ήδη συγκεκριμένες καταθέσεις ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για την υπόθεση της «Μαφίας των Ακινήτων».
Μέσω υπομνημάτων που κατέθεσε στον εισαγγελικό λειτουργό, ο Βίκτωρ Ρέστης έκανε λόγο για καλοστημένο σχέδιο, που εξυφάνθηκε από πρώην στενούς του συνεργάτες, στους οποίους είχε αναθέσει τη διαχείριση των εταιρειών του. «Έπεσα θύμα ενός καλοστημένου εγκληματικού μηχανισμού» είχε αναφέρει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον δικηγόρο αλλά και σε έναν πρώην οικονομικό διευθυντή του Ομίλου του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη ιστορία ο εφοπλιστής έχει ήδη καταθέσει μηνύσεις εναντίον των πρώην συνεργατών του. Γνώστες της υπόθεσης επισημαίνουν ότι στην υπόθεση ενδέχεται να εμπλέκεται και ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο, αν και στο παρελθόν διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον εφοπλιστή, αποδεικνύεται ότι τον «εξαπατούσε» χρησιμοποιώντας το όνομά του, προκειμένου να συμμετέχει σε έκνομες δραστηριότητες.
Από την άλλη πλευρά, όμως, σε κατάθεσή του πρώην στενός συνεργάτης του και συγκεκριμένα δικηγόρος του τόνισε ότι ο εφοπλιστής ήταν εκείνος που «οργάνωσε» την απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, έχοντας ως απώτερο στόχο να εντάξει την περιοχή στο σχέδιο πόλεως.
«Πάρτε τα πίσω»
Η υπόθεση αποκτά, ωστόσο, νέο ενδιαφέρον βάσει της υπ’ αριθ. 127 πράξης δήλωσης-παραίτησης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr.

Από αυτήν προκύπτει ότι στις 29 Μαΐου του 2012 ο κ. Γεώργιος Καλογερόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος της «ΜΑΧΗΤΗΣ», παρουσιάστηκε σε συμβολαιογραφικό γραφείο, όπου και υπέγραψε την παραίτηση της εταιρείας από τις όποιες διεκδικήσεις, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια είναι «άκυρα».
Μέσω της συμβολαιογραφικής πράξης, ο κ. Καλογερόπουλος επισημαίνει ότι η εταιρεία του εφοπλιστή παραιτείται από την κυριότητα επί των ακινήτων, με σκοπό να «καταστούν άμεσα αδέσποτα, ώστε να περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου». Στην ίδια πράξη τονίζεται ότι η δήλωση είναι «ανέκκλητη, απευθύνεται προς το ελληνικό Δημόσιο και προς κάθε αρμόδια Αρχή και θα ζητηθεί η μεταγραφή της στο κατά τόπον αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, καθώς περιέχει κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ουδέποτε η εταιρεία που εκπροσωπεί κατέστη κυρία των ως άνω ακινήτων, τα οποία ανέκαθεν ανήκαν ως δημόσιες δασικές εκτάσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, τα δε παραπάνω συμβόλαια είναι εκ του λόγου αυτά άκυρα».
Δείτε τη συμβολαιογραφική πράξη