Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Συνεδρίαση ΔΣ ΣΕΒΕ στις εγκαταστάσεις της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΒΕΕ»

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ 

Η δυναμική εξωστρέφειας του μεταλλευτικού κλάδου – Συνεδρίαση ΔΣ ΣΕΒΕ στις εγκαταστάσεις της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΒΕΕ»

Η δυναμική εξωστρέφειας και τα προβλήματα του μεταλλευτικού κλάδου
συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 30.10.12 στη Γερακινή Χαλκιδικής στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μέλους «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΒΕΕ».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα αυτής της αμιγώς εξαγωγικής επιχείρησης με προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας, της οποίας η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί πλέον του 90% του τζίρου της. Η εταιρία λειτουργεί συνεχώς από το 1959, εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου 45 χώρες και απασχολεί αυτή τη στιγμή 300 εργαζόμενους.

Η εγχώρια παραγωγή ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, για το 2011 ανήλθε συνολικά στους 75 εκ. τόνους, αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το 2010, ενώ οι εκτιμήσεις για τη συνεισφορά του κύκλου εργασιών του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι ότι ανέρχεται σε 2,5-3%. H αξία των εξαγωγών για τους κλάδους των Μετάλλων και των Μη Μεταλλικών Ορυκτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2011 ανήλθε περίπου σε 4,3 δις. €, ποσό αυξημένο κατά 33,4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 27% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στις ελληνικές εξαγωγές και στην ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας, καθώς και τον πλούσιο γεωφυσικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας και θα πρέπει να τον αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, στοχεύοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο κλάδοςαποτελεί  πυρήνα περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης και διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και διασφαλίζει τη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο ΣΕΒΕ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας, τον κ. Δημήτρη Τσακωνίτη, Γενικό Διευθυντή Μεταλλείων και Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ και τον κ. Νίκο Αρσένη, Οικονομικό Στέλεχος της εταιρίας, για τα σημαντικότερα αιτήματα των υγιών και νόμιμων επιχειρήσεων του εξορυκτικού-μεταλλευτικού κλάδου. Τα αιτήματα αυτά είναι, αφενός, γενικού χαρακτήρα με κύριο αυτό της βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας (ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, φορολογική αναγνώριση δαπανών για συναλλαγές με χώρες-σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία) αλλά και ειδικά και κυρίως:
  • Ειδική ενεργειακή πολιτική για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως είναι αυτές του συγκεκριμένου κλάδου. Τα καύσιμα έχουν φθάσει πλέον σε υπέρογκα ύψη για τις επιχειρήσεις (ενδεικτικά για την επιχείρηση το κόστος ανέρχεται στο 30% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της), στοιχείο που αυξάνει το κόστος των προϊόντων τους και τις θέτει σε μειονεκτική βάση σε σχέση με άλλες χώρες-μέλη όπου το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο αλλά και λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.
  • Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση, κωδικοποίηση της νομοθεσίας αδειοδότησης εξορυκτικών έργων. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου σχήματος διοικητικών εγκρίσεων και ταχύτερη αδειοδότηση των αναπτυξιακών έργων του κλάδου με σκοπό τη δημιουργία κλίματος ενθάρρυνσης επενδύσεων σε ορυκτούς πόρους.
  • Άμεση επίλυση με κατάλληλο κανονιστικό τρόπο των παραχωρήσεων και των ανανεώσεων των αδειών εκμετάλλευσης λειτουργούντων μεταλλείων  – Mείωση των καταβαλλόμενων στο Δημόσιο μισθωμάτωνπου είναι ιδιαίτερα επαχθή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα μισθώματα για μεταλλεία λευκόλιθου στην χώρα μας είναι τα υψηλότερα σε επίπεδο ΕΕ και σε σχέση με αυτά τρίτων χωρών, που ανταγωνίζονται το εν λόγω προϊόν όπως η Τουρκία και η Σερβία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.