Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μαθαίνουμε το DNA, καταλαβαίνουμε τον καρκίνο

Μας το έστειλε το ΝΟΗΣΙΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση
των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε καθορίζεται από το γονιδίωμα των μυριάδων οργανισμών με τους οποίους μοιραζόμαστε τον πλανήτη Γη. Κάθε οργανισμός φέρει ένα γονιδίωμα που περιέχει τις απαιτούμενες βιολογικές πληροφορίες για τη δημιουργία και διατήρηση ενός ζωντανού παραδείγματος αυτού του οργανισμού. Τα περισσότερα γονιδιώματα, μεταξύ άλλων και του ανθρώπου, αποτελούνται από DNA. Η ακεραιότητα του DNA αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων του σώματός μας και κάθε μόνιμη βλάβη στο DNA μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά σοβαρών και ποικίλων προβλημάτων, αναμεσά τους και καρκίνο.

Η συζήτησή μας θα εστιαστεί στις σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόηση και αντιμετώπιση του καρκίνου από την έρευνα των μοριακών διεργασιών του κυττάρου και τη μελέτη του γονιδιώματος και στις συναρπαστικές προοπτικές που διαφαίνονται για το άμεσο μέλλον από τη μεταφορά των νέων γνώσεων στην καθημερινή ιατρική πράξη. 

Για τα ζητήματα αυτά θα μας μιλήσει την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Κώστας Σταματόπουλος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στην Αιματολογική Κλινική του ΓΝ Γ. Παπανικολάου και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ο Κώστας Σταματόπουλος είναι αιματολόγος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μοριακή διαγνωστική των κακοήθων νοσημάτων του αιμοποιητικού ιστού, την ανοσογενετική των λεμφωμάτων και την επικοινωνία των νεοπλασματικών λεμφοκυττάρων με το μικροπεριβάλλον.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες, τηλ: 2310 821231


Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Ελισάβετ Κωνσταντίνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Προβολής
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτερικό 105