Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Νησί-φάντασμα στον Ειρηνικό Ωκεανό – Υπάρχει στο Google Earth, όχι στην πραγματικότητα


Αυστραλοί επιστήμονες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το μυστηριώδες νησί Sandy Island στον Ειρηνικό Ωκεανό το οποίο εμφανίζεται στο Google Earth.
Συγκεκριμένα, το Sandy Island υποτίθεται ότι βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών,
ανάμεσα στην Αυστραλία και το γαλλικό έδαφος της Νέας Καληδονίας, ενώ ένας από τους άτλαντες που αποτελούν πηγή αναφοράς ( συγκεκριμένα ο Times Atlas of the World) το αναφέρει ως Sable Island.
“Η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής έδειχνε σε αυτό το σημείο ένα βάθος 1.400 μέτρων, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο βάθος”, λέει η Μαρία Σέτον μέλος της ερευνητικής αποστολής που διήρκεσε 25 ημέρες και είχε σκοπό την αναγνώριση μέρους του ηπειρωτικού φλοιού της αυστραλιανής πλάκας που έχει βυθιστεί στη Θάλασσα των Κοραλλιών.
“Το νησί αποτυπώνεται στο Google Earth και σε άλλους χάρτες, ωστόσο διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει. Είναι κάτι που μας προκαλεί κατάπληξη. Είναι πολύ παράξενο” πρόσθεσε η Σέτον.
Το Sandy Island εμφανίζεται σε χάρτες της τελευταίας δεκαετίας, αλλά όχι στους κρατικούς χάρτες της Γαλλίας, στης οποίας τα χωρικά ύδατα βρίσκεται ως μέρος της Νέας Καληδονίας.
Η Αυστραλιανή Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που είναι αρμόδια για τη σχεδίαση των επίσημων ναυτικών χαρτών δήλωσε στο Fairfax Media ότι αντιμετωπίζει τα κοινά γεωγραφικά δεδομένα με επιφύλαξη, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες είναι ξεπερασμένες ή λανθασμένες.