Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

LIVE: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2012


Τριάντα εννέα χρόνια μετά. Νοέμβρης 2012. Ο σκληρός χειμώνας είναι μπροστά και τα παιδιά, που, τότε είχαν τα μάτια κάρβουνο και τα μαλλιά κατράμι, τώρα είναι μεσήλικες. Η
γενιά του Πολυτεχνείου, καμπουριασμένη από τον χρόνο και τις ήττες της, εορτάζει την επέτειο της δικής της εξέγερσης σε περίοδο που τα σύμβολα έχουν ήδη πεθάνει και οι μνήμες ψυχορραγούν.

Ζωντανά όλες οι εξελίξεις από την τηλεόραση της Ζούγκλας
 
video και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Τα μνημόσυνα είναι περιττά, αν δεν υφίσταται προοπτική. Κάθε γενιά έχει τις ήττες και τις νίκες της αλλά και τα σύμβολά της. Η προηγούμενη είχε το 114 για την Παιδεία και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η γενιά του Πολυτεχνείου έχει την εξέγερσή της κατά του φασισμού της Χούντας. Η προηγούμενη είχε την ΕΔΑ της και τους Λαμπράκηδες. Η γενιά του Πολυτεχνείου είχε τις δικές της οργανώσεις. Η ιστορία είναι σκυταλοδρομία, όπου οι δρομείς ανταλλάσσουν μνήμες.

Τα μικρά παιδιά στα σχολεία αγνοούν ημερομηνίες και πρόσωπα. Έμαθαν να μη θυμούνται. Στα δικά τους σχολεία, μαυροφορεμένα μέλη της Χρυσής Αυγής παραχαράσσουν την Ιστορία. Η Ελλάδα ισοπεδώνεται από μία κρίση που κατατρώει τα σωθικά της. Η μνήμη είναι πολυτέλεια. Η εξαθλίωση είναι πραγματικότητα. Ο φόβος είναι προσκεφάλι και η βαρβαρότητα συντροφεύει τους πολίτες σαν να είναι μία νέα καθημερινή ρουτίνα.


 
 Η πρώτη πορεία

Τα παιδιά που σήκωσαν τις ντουντούκες της εξέγερσης τότε πέρασαν από τις μυλόπετρες της Μεταπολίτευσης και άφησαν στα γρανάζια της μεταπολιτευτικής μηχανής την ψυχή τους. Όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς. Το πολιτικό σύστημα που ανδρώθηκε μέσα από συνθήματα και εικόνες μιας γενιάς που ήθελε να αλλάξει τα πάντα, κατέληξε να είναι η απόλυτη αντανάκλαση της αναξιοπιστίας, της κατάπτωσης και της ανηθικότητας.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά, αυτή η γενιά των γκριζομάλληδων που κάποτε ήταν παιδιά καλείται να δώσει τη μάχη της αποκατάστασης της τιμής της. Της Δημοκρατικής Τιμής της, για να εξηγούμεθα. Κάθε γενιά έχει να ολοκληρώσει μία πορεία. Κάθε γενιά σε αυτόν τον τόπο έχει ένα… χρέος. 

Αυτό το χώμα είναι δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει κηρύσσει το τραγούδι. Η χώρα αυτή είχε και έχει έναν και μοναδικό εχθρό. Τον εαυτό μας. Αυτός ο εαυτός μας ανοίγει Κερκόπορτες. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους και ας ανασηκώσουμε τα μανίκια. Τα μνημόσυνα περιττεύουν, όταν δεν υφίσταται προοπτική. Το στοίχημα συνεχίζεται. 

Κορυφώνονται οι εορτασμοί για το Πολυτεχνείο

Οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα με την κεντρική εκδήλωση, μετά τις 14.00 το μεσημέρι, και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, περίπου μία ώρα αργότερα.

Η πορεία θα αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης. Έως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές έως το τέλος της πορείας, το βράδυ του Σαββάτου.

Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνει σήμερα η αστυνομία λόγω της καθιερωμένης πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Έντονη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει σε διακριτική απόσταση γύρω από τον χώρο του Πολυτεχνείου, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι διαδηλωτές, στη Βουλή, σε υπουργεία και περιμετρικά της γερμανικής πρεσβείας στο Κολωνάκι.

Εντονότατη θα είναι επίσης η παρουσία της αστυνομίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία και στους δρόμους γύρω από αυτήν. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία σήμερα το μεσημέρι, με την οποία κορυφώνονται και φέτος οι εορτασμοί για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, επιφέρει αρκετές αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και στη λειτουργία των σταθμών του Μετρό και του Τραμ.

Οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη και Μοναστηράκι έκλεισαν από τις 12.00 το μεσημέρι, ενώ οι σταθμοί σε Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Άμυνα θα παραμείνουν κλειστοί από τις 14.00 το μεσημέρι και μέχρι η αστυνομία να ανάψει το «πράσινο φως» για να ανοίξουν και να δοθούν ξανά προς χρήση από το κοινό.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις στάσεις του Τραμ σε Σύνταγμα και Ζάππειο που έκλεισαν από τις 14.00 μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει η ΣΤΑΣΥ, η σύνδεση μεταξύ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό θα γίνεται με λεωφορειακή γραμμή από τους σταθμούς Κεραμεικός (της γραμμής 3) και Σταθμός Λαρίσης (της γραμμής 2).

http://www.zougla.gr