Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS


Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και καταδεικνύουν τη μετάδοση του AIDS στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια
άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό και 1,7 εκατομμύριο έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, οι αριθμοί προκαλούν σοκ, καθώς φέτος παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών κατά 46,4%, με την έξαρση αυτή να επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική. Κυρίαρχος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονομική κρίση, αφού οι χρήστες αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας, με αποτέλεσμα να κάνουν κοινή χρήση συρίγγων, αλλά και να έχουν αυξήσει την ενδοφλέβια χρήση νοθευμένων ή νέων, φθηνότερων ουσιών.
Σε μήνυμά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε την ανησυχία του, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Για την αναχαίτιση της επιδημίας, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Marc Sprenger συστήνει εντατικοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής συρίγγων και βελονών στους χρήστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, για να αναχαιτιστεί η επιδημία θα πρέπει να διανέμονται ετησίως 150-200 σύριγγες ανά χρήστη. Όσες διανέμονται στην Αθήνα είναι σαφώς λιγότερες, γι’ αυτό και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
zougla.gr