Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Συναντήσεις του κυρίου Δημήτρη Λακασά με τους: Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ

Συναντήσεις ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 21.12.12 συναντήσεις στην Αθήνα του Προέδρου
του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρη Λακασά με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη σημασία των εξαγωγών στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την ανάγκη για ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε την ανάγκη που υπάρχει σήμερα όσο ποτέ, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία και συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους επιχειρηματικούς φορείς, να ανασχεδιάσει τις δράσεις του ώστε να είναι κατά το δυνατό στοχευμένες και αποτελεσματικές προς όφελος της εξωστρέφειας. Με δεδομένους τους περιορισμένους πόρους λόγω και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, οι δράσεις του ΥΠΕΞ μπορεί να είναι περιορισμένες, αλλά εφόσον είναι στοχευμένες σε χώρες και κλάδους με συγκριτικά εξαγωγικά πλεονεκτήματα για την χώρα μας και είναι καλά οργανωμένες, μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Λακασάς επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους για διεθνοποίηση, αντιμετωπίζουν σειρά εμποδίων εισόδου των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο εξωτερικό, κυρίως μη δασμολογικών, τονίζοντας ότι στην άρση αυτών των εμποδίων καθοριστική είναι η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίως μέσω των υπηρεσιών του εξωτερικού και δη των Γραφείων ΟΕΥ. Λόγω του εξειδικευμένου τεχνικού χαρακτήρα των εν λόγω εμποδίων, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία και συντονισμός του Υπουργείου Εξωτερικών με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία (πχ. Υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταφορών) ώστε η αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων να γίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η ενίσχυση και περαιτέρω κινητοποίηση των Αρχών Εξωτερικού του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως του δικτύου των Γραφείων ΟΕΥ για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα παραπάνω συζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Παναγιώτη Μίχαλο σε συνάντησή τους επίσης σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ είχε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, κ. Σίμο Κεδίκογλου. Στη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την αρνητική αναγνωρισιμότητα της χώρας στο εξωτερικό, γεγονός που έχει ήδη στοιχίσει τα μέγιστα στους Έλληνες επιχειρηματίες, που καταβάλλουν, επ’ ωφελεία του συνόλου του κοινωνικού ιστού, τεράστια προσπάθεια, απέναντι σε σημαντικό πλήθος αντικινήτρων να στραφούν προς τις διεθνείς αγορές.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ πρότεινε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική αλλαγής του μοντέλου και αποκατάστασης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και ζήτησε τη συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια πανεθνική προσπάθεια για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος (Country repositioning). Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας για προστασία της ελληνικής παραγωγής, μέσα από τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς, την προβολή και την προώθηση ποιοτικών, πιστοποιημένων και ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που τα προϊόντα αυτά δέχονται στο εσωτερικό της χώρας από εισαγόμενα προϊόντα.