Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τουριστική προβολή της Βροντούς με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Τη δράση για την προβολή των τοπικών θεμάτων επιμελήθηκε ο
Περιφερειακός Σύμβουλός της Π.Ε.Πιερίας,   κ. Δημήτρης Τσιμήτρης

 Στην όμορφη Βροντού του Ολύμπου βρέθηκε αυτή τη  φορά ο παρουσιαστής Κώστας Μάντζιος για τη συνέχιση των γυρισμάτων της νεανικής εκπομπής «FATSA BOOK» της TV-100,  ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος και ο   εκδότης-διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «ΛΑΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΑΘΙΑΣ» κ. Μιχάλης Πατσίκας,  καλεσμένοι της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  κ. Σοφίας Μαυρίδου,  στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Πιερίας.

 Την όλη οργάνωση όπως και το  συντονισμό της προβολής των τοπικών  θεματικών δράσεων,  είχε ο Περιφερειακός Σύμβουλός της Π.Ε.Πιερίας,  κ. Δημήτρης Τσιμήτρης και τη δημοσιογραφική επιμέλεια είχε ο δημοσιογράφος Απόστολος Λάγιος. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς με σκοπό τη γνωριμία με τον Όλυμπο συμμετείχε ενεργά στην προβολή των θεματικών δράσεων,  ενώ η τοπική Αντιδήμαρχος κ.  Μαρία Τσιμήτρη συνέβαλλε για την άρτια παρουσίαση των δημοτικών τραγουδιών από τις γυναίκες του Φιλόπτωχου Συλλόγου Γυναικών Βροντούς.

Η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας,  κ. Σοφία Μαυρίδου,  σημείωσε  ότι η ευρύτερη περιοχή της Βροντούς παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα δυνατό τουριστικό προϊόν. «Η τοποθεσία της Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου,  τα πανέμορφά και ιστορικά εξωκλήσια που έχει, οι πανέμορφές περιηγητικές και ορειβατικές διαδρομές,  το προσιτό καταφύγιο στη θέσει ‘Κρεβάτια’, το πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής,  εντάσσει τη Βροντού σε αυτό που λέμε ‘’Τουριστικός Προορισμός’’ για όλες τις ηλικίες,  για όλες της δράσεις και για όλα τα ενδιαφέροντα»  δήλωσε    η κ. Σοφία Μαυρίδου
 O Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος,  χαρακτήρισε την Πιερία έναν φυσικό θησαυρό με δυναμική ανάπτυξης ενός ισχυρού τουριστικού προορισμού.
Η ξενάγηση στη Βροντού ξεκίνησε ακολουθώντας  το μονοπάτι -που περνά από τις «πράσινες λίμνες», τρεις όμορφες φυσικές λιμνούλες με μικρούς καταρράκτες- και οδηγεί στο εξωκλήσι της Αγίας Κόρης, ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους,  όπως αναφέρει η παράδοση. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει πηγή με το-  κατά την παράδοση- θαυματουργό αγίασμα. Η επιστροφή έγινε από το μονοπάτι με τα 173 σκαλιά. Στη συνέχεια περνώντας από το ρέμα της Αγίας Τριάδας, η ομάδα επισκέφτηκε  το ομώνυμο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας,  κτισμένο τον 14ο αιώνα πάνω σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, με εντυπωσιακή θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου. Στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς,  επισκέφτηκαν το ναό του Άγιου Νικόλαου,  έναν κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο που χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879.
Τις εντυπώσεις,  όμως,  έκλεψε το γεύμα με ‘Κλέφτικο χοιρινό Ολύμπου’ που ετοίμασε η παρέα στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα στο χώμα, μια  διαδικασία που θέλει τέχνη και υπομονή και που γίνεται  για να τιμήσουμε τον κάθε  φιλοξενούμενο και επισκέπτη της Πιερίας,  όπως εξήγησε στην ομάδα  ο Περιφερειακός Σύμβουλός της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης. 
«Ο επισκέπτης που θέλει να γευτεί ‘Κλέφτικο χοιρινό Ολύμπου’ στη Βροντού Ολύμπου καλό είναι να επικοινωνήσει με την «παρέα της Αγίας Παρασκευής» τουλάχιστον δύο μέρες πιο νωρίς,  για να ξεκινήσει η διαδικασία του μαγειρέματος»,  είπε χαρακτηριστικά ο   κ. Δημήτρης Τσιμήτρης. Την ίδια ώρα, τα εκλεκτά τοπικά κρασιά «Τοπικός Οίνος Πιερίας Π.Γ.Ε.» που προσέφεραν  οι παραγωγοί κ. Αθανάσιος Γραμματόσης και κ. Νικόλαος Μάνος,  ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την τοπική παραδοσιακή γαστρονομική πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο  πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βροντούς,  κ. Γιώργος Πανωλής, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου και Τοπικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Κορινιώτης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σάκης Καλαϊτζής προσέφεραν  τα μάλα για την  ξενάγηση και την  άψογη  φιλοξενία  και περιποίηση των επισκεπτών.
 Η τοπική Αντιδήμαρχος,  κ. Μαρία Τσιμήτρη,  επεσήμανε  πως η Βροντού έχει πλούσια πολιτιστικά δρώμενα,  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που αξίζει να τα παρακολουθήσει κανείς, όπως είναι  το Βροντινό Καρναβάλι.
Η Προϊσταμένη  της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Ευδοκία Κίτσιου, που παρέστη στο γεύμα,  υπογράμμισε  ότι η ευρύτερη περιοχή της Βροντούς αποτελεί μία δυναμική αγροτική περιοχή με άριστης ποιότητας γεωργικά προϊόντα,  όπως επιτραπέζια σταφύλια, ρόδια, ακτινίδια, μήλα,  ελιές, καπνά καθώς και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Με οδηγό πάντα τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς, η ομάδα  επισκέφτηκε  τη ‘’σπηλιά της  Μάρως’’,   το κελί  στην άκρη του ρέματος ‘Κακόλακα’,  στην οποία υπάρχουν μια σειρά από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες,  με πιο εντυπωσιακό έναν τεράστιο σταλαγμίτη με το σχήμα τρούλου εκκλησίας.
Τελευταίος σταθμός των γυρισμάτων της εκπομπής ήταν το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Κρεβάτια Ολύμπου, στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου, μια πλευρά με περίσσια ομορφιά και πλούσια βλάστηση, με υψόμετρο 1.000, σε απόσταση 8 ½ χιλιόμετρα από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου εκεί τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς,  προσέφεραν  στους καλεσμένους τους,  παραδοσιακή φασολάδα Ολύμπου καθώς και ζεστό θεραπευτικό Τσάι Ολύμπου.
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Δημήτρης Ρουκάς,  δήλωσε  ότι στην Π.Ε.Πιερίας, προχωρούμε μεθοδικά, αναδεικνύοντας όλα τα τοπικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την κάθε περιοχή της Πιερίας.
  
Η εκπομπή «FATSA BOOK» της TV-100 θα προβληθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 9 το βράδυ