Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικος... μποναμάς για τους αγρότες!!!

ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ: Ενιαία Ενίσχυση και επιστροφή ΕΦΚ Πετρελαίου!!!
Την πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ αλλά και
του υπολοίπου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου (80 εκατ. ευρώ)έχει προγραμματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, κύκλοι του ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία έχει προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τεθούν κάποια κριτήρια και να μην γίνει σε οριζόντια βάση. Για παράδειγμα το ΥπΑΑΤ έχει προτείνει την εξαίρεση των μικρότερων καλλιεργητών από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, έχει ήδη αποστείλει υπόμνημα με τις προτάσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ των επιχειρημάτων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι το γεγονός ότι δεν είναι σωστό να πραγματοποιηθεί μια «οριζόντια» φορολογία στα αγροτεμάχια με βάση την αντικειμενική τους αξία, διότι – 
όπως υποστηρίζει το Υπουργείο - σε κάποιες περιοχές της χώρας είναι αρκετά υψηλή εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης και σε άλλες χαμηλή, ενώ τόσο τα αγροτικά προϊόντα (π.χ. σιτάρι, καλαμπόκι, κ.α.) και τα έσοδα που προκύπτουν είναι ακριβώς τα ίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του φορολογικού ν/σ προβλέπεται η φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος με συντελεστή 13% καθώς επίσης και υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από το 2014.
Παράλληλα την αύξηση του προϋπολογισμού από τα 40 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ περίπου για τους καλλιεργητές που αποφάσισαν να ενταχθούν στη δράση της βιολογικής γεωργίας αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το ενδιαφέρον ένταξης που έδειξαν οι αγρότες. Έτσι περίπου 10.940 αγρότες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. 
Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης έχουν αξιολογηθεί περίπου 6.000 (από τους 7.700 φακέλους), έχουν ελεγχθεί 2.000 και έχουν προεγκριθεί περίπου 1.100. 
Σε καλό δρόμο όμως βρίσκεται και η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων του μέτρου 123 για την μεταποίηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το σύνολο των 700 προτάσεων που είχαν κατατεθεί περίπου 330 θα εγκριθούν. Ο προϋπολογισμός της επιδότησης από το ΥπΑΑΤ ανέρχεται στα 240.000.000 ευρώ.

Γεωθερμικό πεδίο
Ξεκίνησε και προχωρούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 4, 10 και 11 του νόμου «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη μακροχρόνια εκμίσθωση δημόσιων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις, για επενδύσεις συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, άνω των 3 εκατ. ευρώ η καθεμία. Η εκμίσθωση αφορά τέσσερις μεγάλες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις επιφάνειας 2.160 στρεμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκονται στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εκτάσεις κατόπιν δημοπράτησης θα εκμισθωθούν με το ανάλογο ετήσιο μίσθωμα για 25 χρόνια για επενδυτικούς σκοπούς, με στόχο τη δημιουργία κύρια παραγωγικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου στις περιοχές αυτές και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στη διαδικασία της δημοπράτησης για το τίμημα της ετήσιας εκμίσθωσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον επενδυτές, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ. Από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.

veriotis-veria.blogspot.gr