Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συγκομιδή ελιάς στη Κονταριώτισσα με αυτοκινούμενο τροχοφόρο Ελαιοσυλλέκτη

Η συγκομιδή Ελιάς στους ελαιώνες "Τρικαλόπουλου" στην Κονταριώτισσα Πιερίας

Στην Κονταριώτισσα η συγκομιδή ελιάς γίνεται ως επί το πλείστον με τα "χτένια" χειρός. 
Ελάχιστοι χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνητα ή με αέρος Ελαιοραβδιστικά και ελάχιστα δίχτυα, αφού η δενδροφύτευση των παλιών ελαιώνων μας δε βολεύει για άλλου είδους μηχανήματα.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στους ελαιώνες της οικογένειας Τρικαλόπουλου.
Οι ελαιώνες της του κ. Βασίλη Τρικαλόπουλο έχουν γραμμική και πυκνή φύτευση. Σε τέτοιο είδος φυτεύσεις χρησιμοποιούνται εις το πλείστον κατά 90% ελαιόδεντρα ARBEQUINA i-18, 5%ARGOSANA i-43 και 5% Ελληνικές Κορωνέικες i-48. Το κλάδεμα του φυτού γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου καθαρίζοντας τον κορμό του φυτού από το έδαφος και προς τα επάνω 70cm και να μην υπερβαίνει τα τρία μέτρα. Τα πλαϊνά χονδρά κλωνάρια που εξέχουν δεξιά και αριστερά τις γραμμής τα αφαιρούμε γιατί η μηχανή στο πέρασμά τις θα τα σπάσει και θα πληγώσει το φυτό.
Η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική μπαίνει νωρίς στην καρποφορία και από το τρίτο έτος έρχεται σε παραγωγή. Έχει την δυνατότητα να φτάσει σε παραγωγή λαδιού έως και τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα, κατά περίπτωση ανάλογα τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Είναι ποικιλία αυτό-γόνιμη, μέσης άνθησης,  έρχεται σε παραγωγή από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και έχει υψηλή και σταθερή παραγωγή.
Η συγκομιδή γίνετε με ένα ειδικό μηχάνημα. Ο ειδικός Ελαιοσυλλέκτης μαζεύει της ελιές γρήγορα και φιλικά προς το δέντρο.