Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στην Μπάγερν Μονάχου ο Γκουαρδιόλα!


ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Αλλοι περίμεναν ότι θα πει το «ναι» στην Τσέλσι και στα 22 εκατ. ευρώ που του πρόσφερε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Αλλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα συνεργαστεί ξανά με τους Τσίκι Μπεκιριστάιν και Φεράν Σοριάνο στη Μάντσεστερ Σίτι. Τελικά,
ο Πεπ Γκουαρδιόλα μας εξέπληξε όλους. Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του 42χρονου προπονητή θα είναι η Μπάγερν Μονάχου, όπως ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση της βαυαρικής ομάδας.
Από το ερχόμενο καλοκαίρι ο Γκουαρδιόλα αναλαμβάνει στη θέση του Γιουπ Χάινκες και το συμβόλαιο συνεργασίας με τη γερμανική ομάδα θα έχει ισχύ μέχρι το 2016. Μπορεί να διέψευδαν οι διοικητικοί παράγοντες της ομάδας μέχρι την Τρίτη (15/1) ότι υπάρχει θέμα, ωστόσο η ανακοίνωση της πρόσληψης του Καταλανού προπονητή δόθηκε την Τετάρτη (16/1) στη δημοσιότητα, με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή (18/1).
Εδώ και δύο μέρες είχε αποκαλύψει την είδηση -με σχετική επιφύλαξη- το «Sky Italia», ακολούθησε το ρεπορτάζ της «Gazzetta dello Sport» που παρουσίαζε ως σχεδόν σίγουρη τη συμφωνία, για να έρθει η εφημερίδα «Merkur» του Μονάχου να αποκαλύψει ότι το θέμα έχει κλείσει. Ακολούθησαν το «Kicker» και η «Bild» λίγο πριν ανέβει και επίσημα στο σάιτ της Μπάγερν ότι η συνεργασία είναι δεδομένη.
Ολα αυτά την ώρα που ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα εξέφραζε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του (το σχετικό βίντεο το είχε από το βράδυ της Τρίτης ο «Guardian») το όνειρό του να δουλέψει μια μέρα στην Αγγλία. Ηταν από τις λίγες φορές που ο Γκουαρδιόλα έλεγε τα ίδια με τον Ζοσέ Μουρίνιο για τη χαρά του παιχνιδιού στο Νησί, που είναι για τον κόσμο πάνω από τη νίκη της ομάδας του. «Στην Αγγλία αν ηττηθείς σε χειροκροτούν, στις άλλες χώρες της Ευρώπης μπορεί να σε σκοτώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάνω λοιπόν που έμπαινε το δίλημμα «Τσέλσι ή Μάντσεστερ Σίτι» ήρθε η συμφωνία με την Μπάγερν και άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του Μουρίνιο στην Πρέμιερ Λιγκ. Μοιραία ο Πορτογάλος θα γίνει μήλον της έριδος για την Τσέλσι, τη Σίτι (εφόσον αποφασίσουν οι Αραβες να φύγει ο Μαντσίνι) και πιθανότατα την Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία.
Ο ρόλος του Ραούλ
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία της Μπάγερν με τον Γκουαρδιόλα έπαιξε ο Ραούλ, που είναι γνωστό το πόσο καλές σχέσεις διατηρεί με τον πρώην συμπαίκτη του στην εθνική Ισπανίας. Δεν αποκλείεται ακόμη και η μεταγραφή του Χάβι Μαρτίνεθ από την Μπιλμπάο να έγινε με δική του εισήγηση το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Πεπ εκθειάζεται ιδιαίτερα για τα κατορθώματά του με την Μπαρτσελόνα (14 τρόπαια σε τέσσερα χρόνια) και το υψηλής ποιότητας ποδόσφαιρο που παρουσίασε. Οπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου Καρλ Χάιντς-Ρουμενίγκε «πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στον κόσμο, ο οποίος δεν θα κάνει μόνο την Μπάγερν να λάμψει αλλά ο ολόκληρο το γερμανικό ποδόσφαιρο».
Ο γενικός διευθυντής Ούλι Χένες πρόσθεσε ότι «μόνο ένας προπονητής με το βεληνεκές του Γκουαρδιόλα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Γιουπ Χάινκες». Ο Γερμανός προπονητής μάλιστα θα δώσει τη σκυτάλη στον κατά 26 χρόνια μικρότερο συνάδελφό του μία μέρα πριν κλείσει τα 68 χρόνια του.