Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Παρασκήνιο: Η ΝΔ, η Χ.Α. και η κηδεία του Ντερτιλή

Μας το έστειλε το notioanatolika.gr.... Ευχαριστούμε πολύ

Ένα απίστευτο παρασκήνιο εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες και ουσιαστικά από το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος του τελευταίου
«σκληρού» της χούντας Νίκου Ντερτιλή που άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού σε ηλικία 92 ετών.
Στο παρασκήνιο αυτό έχουν συμμετοχή νεοδημοκρατικά στελέχη, ο ηγετικός κύκλος της Χρυσής Αυγής και βέβαια οι τελευταίοι – ελάχιστοι – φίλοι του θανόντος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Ντερτιλή στη Νέα Δημοκρατία, στελέχη της Συγγρού έκαναν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η εξόδιος ακολουθία δεν πρέπει, επ' ουδενί λόγω, να ψαλεί σε κεντρική αθηναϊκή εκκλησία. Η λογική της σκέψης αυτής ήταν ότι για τους εναπομείναντες χουντικούς ο Νικόλαος Ντερτιλής είναι ένα σύμβολο διαρκούς αντίθεσης με το «μεταπολιτευτικό καθεστώς», όπως το αποκαλούν.
Ο νεοδημοκρατικός... φόβος
Και ως εκ τούτου θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση όχι τόσο προς όφελος μιας πολιτικής παράταξης αλλά για την υστεροφημία των συντελεστών της «επανάστασης της 21ης Απριλίου 1967» και όλων όσων «υγιών» θεωρούν οι συγκεκριμένοι κύκλοι ότι εκπροσωπεί αυτή.
Πολύ απλά, υπάρχουν ακόμη κάποιοι οι οποίοι επιθυμούν να ξανακουστεί η φράση «πού είσαι Παπαδόπουλε» - με δεδομένο και το κλίμα που υπάρχει εις βάρος των πολιτικών λόγω της κρίσης - η οποία ουσιαστικά ξεχάστηκε μετά τον θάνατο του αρχιδικτάτορα τον Ιούνιο του 1999. Έστω κι αν φροντίζουν – κυρίως τον τελευταίο χρόνο – να μας το θυμίζουν τα εντός και εκτός Βουλής στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Ο... φόβος αυτός της Νέας Δημοκρατίας, την οδήγησε να συστήσει σε όσους θα αναλάβουν τα της κηδείας, η εξόδιος ακολουθία να πραγματοποιηθεί στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα η σχετική πρόταση έγινε με εύσχημο τρόπο αναφέροντας ότι ο ισοβίτης Ντερτιλής δεν έχει τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο όπου έχει ταφεί και ο γιος του Βασίλης ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μόλις δύο μήνες.
Και για να... διευκολύνουν την κατάσταση υπονόησαν ότι μπορεί να ταφεί είτε στο Γ' Νεκροταφείο (εκεί ανήκει η περιοχή του Κορυδαλλού στις φυλακές της οποίας ο Νικ. Ντερτιλής ήταν έγκλειστος) είτε στο νεκροταφείο της Αγ. Παρασκευής εφόσον η ακολουθία ψαλεί στην εκεί εκκλησία.
Η αλήθεια είναι ότι η σύζυγος του Ντερτιλή – και είναι λογικό – είναι κάπως σαστισμένη. Από την άλλη πλευρά τα εγγόνια του - παιδιά του μοναχογιού του Νίκου – δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για το τελευταίο ταξίδι του παππού τους. Οπότε ο κλήρος έχει πέσει στους τελευταίους ανθρώπους που στήριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή τον «στρατηγό» όπως τον αποκαλούσαν.
Η... απόγνωση της Χ.Α.
Στον αντίποδα των μεθοδεύσεων της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο «συναγερμός» που επικρατεί στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να εκμεταλλευτεί πολιτική την κηδεία του «ήρωα στρατηγού» όπως τον αποκαλεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόσβαση των Χρυσαυγιτών προς την οικογένεια και το στενό φιλικό περιβάλλον του θανόντος. Ως εκ τούτου υπάρχει ο φόβος μήπως η προσπάθεια εκμετάλλευσης του Ντερτιλή έστω και μετά θάνατον, αποδειχθεί φιάσκο.
Η πρόταση που... ενοχλεί
Οι πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι τη λύση θα δώσει ο εκδότης του Ελεύθερου Κόσμου Δημήτρης Ζαφειρόπουλος ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο ο Ντερτιλής είχε παραχωρήσει την τελευταία συνέντευξή του στο κελί της ΣΤ' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Ο κ. Ζαφειρόπουλος λοιπόν – ο οποίος υπήρξε και κορυφαίο στέλεχος της Χρυσής Αυγής αλλά απομακρύνθηκε από αυτήν – έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραχωρήσει τον τάφο της οικογένειάς του ο οποίος βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο προκειμένου ο Νικ. Ντερτιλής να ταφεί εκεί. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί είτε στην εκκλησία του Α΄ Νεκροταφείου είτε σε άλλη εκκλησία του κέντρου της Αθήνας αλλά το... γενικό πρόσταγμα της τελετής δεν θα έχουν οι Χρυσαυγίτες.
Ανοικτό εξάλλου μένει και το ενδεχόμενο να χοροστατήσει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ο οποίος διατηρούσε στενή σχέση με τον θανόντα και μάλιστα των είχε επισκεφτεί και στο κελί του.
Όπως και νάχει το σίγουρο είναι ένα. Ότι ο στενός πυρήνας των εναπομεινάντων φίλων του ισοβίτη χουντικού δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε στη Χρυσή Αυγή να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον θάνατό του, ούτε στη Νέα Δημοκρατία να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και από τον όποιο κόσμο, το ύστατο αντίο στον τελευταίο «σκληρό» της Χούντας.