Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ελληνες παντού...


ΑΞΙΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΜΟΥΣΗΣ
Ο Κώστας Βασιλειάδης είναι ο Ελληνας του εξωτερικού που εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Ο Ελληνας γκαρντ είναι πρώτος σκόρερ της Μπιλμπάο, καθώς
στο ισπανικό πρωτάθλημα σκοράρει κατά μέσο όρο 14,1 πόντους, ενώ στο Eurocup έχει 17,3 πόντους ανά παιχνίδι. Ο Βασιλειάδης πραγματοποιεί την καλύτερο σεζόν την καριέρας του και οδηγεί τους Βάσκους από νίκη σε νίκη. Πολύ καλά τα πηγαίνει και ο έτερος Ελληνας παίκτης της Μπιλμπάο, Νίκος Ζήσης, ενώ ο Φώτης Κατσικάρης που είναι προπονητής στους Βάσκους πλέον θα είναι και ομοσπονδιακός στη Ρωσία!
Ελληνες παντού...
Ολο και περισσότερες ομάδες του εξωτερικού εμπιστεύονται Ελληνες παίκτες και προπονητές. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ελάχιστες χώρες δεν υπάρχει «ελληνική συμμετοχή». Πέρα από τους γνωστούς που αγωνίζονται στα μεγάλα πρωταθλήματα, υπάρχουν και: ο Μιχάλης Κακιούζης που παίζει στην ελβετική Βάκαλο, ο Αρης Λυκογιάννης που είναι προπονητής στη σουηδική Σόλνα και ο Σταύρος Τουντζιαράκης που αγωνίζεται εκεί, ο Φώτης Λαμπρόπουλος που φορά τα χρώματα της νεοφώτιστης Κανάρια στο ισπανικό πρωτάθλημα, ο Χρήστος Ταπούτος που παίζει στην τουρκική Ολίν Ερντινέ, ο Νίκος Λινάρδος που είναι βοηθός του Γιαννάκη στη Λιμόζ και, φυσικά, ο Θοδωρής Παπαλουκάς που μόλις υπέγραψε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ
Η «κολόνα» της Σπαρτάκ για έναν ακόμη χρόνο. Ο Μαυροκεφαλίδης έχει διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο και είναι μακράν ο πιο αξιόπιστος και σταθερός παίκτης της ρωσικής ομάδας. Ο ίδιος παλεύει για την επιστροφή του στην εθνική ομάδα.
ΠΑΤ ΚΑΛΑΘΗΣ
Η Μακάμπι Χάιφα του Πατ Καλάθη είναι τρίτη στο πρωτάθλημα του Ισραήλ με τον Ελληνα φόργουορντ να έχει κατά μέσο όρο 14,5 πόντους, 9,6 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ ανά παιχνίδι, κάνοντας έως τώρα τη διαφορά για την ομάδα του.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ
Στην τελευταία θέση του ισπανικού πρωταθλήματος βρίσκεται η Λαγκούν Αρο του έμπειρου γκαρντ με τον ίδιο να σκοράρει 2,8 πόντους κατά μέσο όρο σε 15 λεπτά συμμετοχής του ανά παιχνίδι. Ο Παπαμακάριος έχει κυρίως ρόλο αμυντικού «εξολοθρευτή».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Στη δωδέκατη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος με ρεκόρ έξι νίκες και οκτώ ήττες βρίσκεται η Λιμόζ. Ο «δράκος» προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες, αλλά έως τώρα δεν τα έχει καταφέρει, καθώς πρόκειται για μία νέα ομάδα.
ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ
Στη 15η θέση του γερμανικού πρωταθλήματος βρίσκεται η Μπράουντσβαϊγκ του Ελληνα προπονητή με ρεκόρ έξι νίκες και δέκα ήττες. Η γερμανική ομάδα προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει, καθώς έχει πάρει τις νίκες που έπρεπε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΜΗΣ
Ο Ελληνας γκαρντ προσπαθεί να προσαρμοστεί στη Λιμόζ και έως τώρα μετρά 6,5 πόντους και τρεις ασίστ κατά μέσο όρο. Αναζητά τον ρόλο του στη γαλλική ομάδα, με τον Γιαννάκη να τον εμπιστεύεται απόλυτα.
ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ
Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Ούνικς και είναι κορυφαίος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας. Στο Καζάν τρίβουν τα χέρια τους για την επιλογή τους και ήδη ο Βουγιούκας κάνει «απόσβεση».
ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ
Ο Ελληνας γκαρντ είναι μακράν ο κορυφαίος παίκτης της Λοκομοτίβ Κούμπαν, καθώς στη ρωσική ομάδα έχει εντελώς «ελεύθερο ρόλο». Βέβαια, η ομάδα του δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά, έχοντας σημαντικά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΤΣΕΛΙΔΗΣ
Η Μία του έμπειρου προπονητή φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα Γεωργίας και παίζει πολύ καλό μπάσκετ. Ο Κετσελίδης παλεύει να φέρει ξανά τη Μία στην κορυφή έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας της.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΜΑΚΟΓΛΟΥ
Εντυπωσιακές εμφανίσεις και του έτερου Ελληνα της Ούνικς, ο οποίος είναι πολύ καλός σε αρκετές κατηγορίες και κάνει τη διαφορά. Μαζί με τον Βουγιούκα είναι οι κορυφαίοι παίκτες της Ούνικς Καζάν και έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στο νέο περιβάλλον τους.
«Παλεύουν» δίχως αντίκρισμα
Οι Γιάννης Μπουρούσης και Αντώνης Φώτσης τα πηγαίνουν περίφημα με τη φανέλα της Μιλάνο, αλλά η ομάδα είναι... τραγική. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση, η Μιλάνο χάνει το ένα ματς πίσω από το άλλο, με συνέπεια οι εξαιρετικές εμφανίσεις των Μπουρούση και Φώτση να πηγαίνουν στον βρόντο. Πάντως, οι δύο Ελληνες είναι από τους πλέον σταθερούς παίκτες της Μιλάνο και μάλιστα και τις δύο χρονιές που βρίσκονται στην Ιταλία για λογαριασμό της ομάδας του Αρμάνι.
Αρκετοί «Ιταλοί»
Πέραν των Μπουρούση και Φώτση που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο με τη Μιλάνο, υπάρχουν και άλλοι Ελληνες που κάνουν καριέρα στην Ιταλία. Ο Λίνος Χρυσικόπουλος, ο οποίος στάθηκε άτυχος με τραυματισμό, παίζει στην Μπιέλα, ο Νταν Μαυραειδής στην Αβελίνο, ο Ντούσαν Σάκοτα στη Βαρέζε που είναι πρώτη στη βαθμολογία, ενώ ο Νίκος Μπάρλος φορά τη φανέλα της Μπρέσια που αγωνίζεται στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας.