Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Hellastat: Έλλειψη λιπασμάτων στην εγχώρια αγορά

Ο εγχώριος κλάδος των λιπασμάτων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat. 

Το 2011 παρατηρήθηκε άνοδος της αξίας της αγοράς λόγω της ανοδικής πορείας των

τιμών των προϊόντων κατά τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, προέκυψαν έντονες ανατιμήσεις, με τα κυριότερα λιπάσματα να εμφανίζουν αύξηση κατά €2 έως €5 το σακί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, η κατανάλωση υποχώρησε λόγω των υψηλών τιμών και της δεινής οικονομικής θέσης των αγροτών (μείωση εισοδήματος, περικοπή πιστώσεων, υψηλό κόστος παραγωγής).

Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και το 2012. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο η τιμή της κοκκώδους ουρίας ενισχύθηκε στα $650 / τόνο, η prilled ουρία αυξήθηκε κατά $225 δολάρια στα $585 τόνο, ενώ το UAN (διάλυμα ουρίας και νιτρικής αμμωνίας σε υγρή μορφή) διαμορφώθηκε στα $395 τόνο.

Αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο είναι η μειωμένη παραγωγή της ELFE προκαλώντας ελλείψεις στην εγχώρια αγορά η οποία δεν αντισταθμίστηκε επαρκώς από εισαγωγές.

Βάσει εκτιμήσεων της IFA, η συνολική κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα θα φτάσει το 2012 τους 500.000 τόνους θρεπτικών στοιχείων από 650.000 τόνους το 2010 και 708.000 τόνους το 2009.

Κύρια μειονεκτήματα του κλάδου αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές λιπασμάτων (κυρίως από τη Βουλγαρία) και οι συνεχείς διακυμάνσεις των τιμών.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου 

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών λιπασμάτων σημείωσε άνοδο κατά 17%. Το 68% βελτίωσαν τις πωλήσεις, με τη μέση αντίστοιχη μεταβολή να φτάνει στο +2,8%..

- Προέκυψε σημαντική μείωση των λειτουργικών κερδών (€12,82 εκ.) και υψηλές προ φόρων ζημιές (σχεδόν €52 εκ.), κυρίως λόγω της ηγετικής εταιρείας ELFE A.E.

- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκε σε 8,2% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ΚΠΦ υποδιπλασιάστηκε, φθάνοντας στο 0,4%. Το περιθώριο της μικτής κερδοφορίας παρέμεινε σταθερό στο 17,4%.

- Η γενική ρευστότητα υποχώρησε οριακά σε 1,20, ενώ η άμεση παρέμεινε στο 0,93.

- Οι απαιτήσεις εισπράττονται σε διάστημα μεγαλύτερο των 200 ημερών ενώ τα Αποθέματα διακρατούνται για 4 περίπου μήνες, οδηγώντας τον Εμπορικό Κύκλο στις 172 ημέρες.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αν και το 2011 βελτιώθηκε ελαφρά σε 2 προς 1. Ο δείκτης κάλυψης τόκων παρέμεινε στις 1,9 φορές λόγω της υψηλής δανειακής επιβάρυνσης και της χαμηλής λειτουργικής κερδοφορίας.

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε οριακά σε 4,5%.



imathia-news.blogspot.gr