Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τριπλό "χαστούκι" για 100.000 τραπεζικούς υπαλλήλους - Καταργούνται επιδόματα, μειώνονται μισθοί και συντάξεις

- Προς κατάργηση τα επιδόματα γάμου και ισολογισμού
- Στο τραπέζι και οι απολύσεις
- Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις μέσω Ενιαίου Ταμείου
Τριπλό σοκ για μισθούς, θέσεις εργασίας και συντάξεις φέρνουν για 100.000 τραπεζικούς
υπαλλήλους οι αλλαγές που προωθούνται στις συλλογικές τους συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο προς κατάργηση είναι δύο επιδόματα (γάμου και ισολογισμού) ενώ στο τραπέζι βρίσκονται οι απολύσεις αλλά και το ύψος των συντάξεων.

Η εξέλιξη που αποτελεί προπομπό ενός νέου γύρου μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλουν 35 ασφαλιστικά ταμεία, είναι το ότι η Αναλογιστική Αρχή απέρριψε τη μελέτη της ΟΤΟΕ για την εξαίρεση του ΕΤΑΤ από την ένταξή του στο “μεγάλο” επικουρικό των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον δρομολογείται η ενσωμάτωσή του στο ενιαίο επικουρικό με επανυπολογισμό των παροχών του.

Ανατροπές έρχονται και για τους μισθούς 55.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης είναι προς κατάργηση το επίδομα γάμου και το επίδομα ισολογισμού, μετά τις 15 Μαϊου που λήγει η ισχύς της σημερινής σύμβασης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τονίζουν οτι θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμ΄σεις των τραπεζών ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 20.000- 25.000 μέχρι το τέλος του 2015 και παράλληλα λουκέτο θα μπει στο 30-40% των καταστημάτων. 

http://www.newsit.gr/