Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Σε εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στα ευρήματα μελέτης της McKinsey για τον ελληνικό τουρισμό «Greece 10 years ahead», με την επισήμανση της ανάγκης ετήσιων επενδύσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να

συνεισφέρει ο τουρισμός με ποσοστό περίπου 40% στην ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι τα...
πρώτα 11 σημαντικά επενδυτικά σχέδια τελούν σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς.  Υποστήριξε ότι σημαντική ώθηση στην οικονομία αναμένεται να δώσει η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η πώληση ή η μίσθωση αδρανών τουριστικών ακινήτων από τις τράπεζες.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουν «άμεσα αποφάσεις μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό», όπως η ταχύτερη -εντός 24 ωρών- έκδοση θεωρήσεων βίζας Σένγκεν και η χορήγηση σε ελάχιστο ποσοστό 30% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση στο 13%, αλλά και στην ακτοπλοΐα, όπως και στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%.

Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, επανεξετάζοντας κρίσιμα θέματα, όπως τα βελτιωμένα πολεοδομικά κίνητρα σε τουριστικές επενδύσεις αιχμής και υψηλής ποιότητας με αντίστοιχα αντικίνητρα σε νέα τουριστική δόμηση χαμηλών κατηγοριών και απόδοσης, όπως και το κρίσιμο θέμα της απόστασης των τουριστικών υποδομών από τον αιγιαλό.

Τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό για το 2013

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θετική μεταστροφή έχουν δείξει οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.  Ειδικά στη Βρετανία, καταγράφεται αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 20%.  Εξακόσιες χιλιάδες Βρετανοί έχουν ήδη κλείσει διακοπές στην Ελλάδα για το 2013.

Στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά, παρατηρείται αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 15%, ενώ βελτίωση της ζήτησης και αύξηση των οργανωμένων πτήσεων διαπιστώνεται στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ και η Τουρκία.