Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ANNA ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ

Μας το έστειλε το γραφείο τύπου της βουλευτή..... Ευχαριστούμε πολύ

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου στο πλαίσιο  της πρόληψης και προστασίας του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής μας από το φαινόμενο
της παράνομης υλοτομίας υπέβαλε προτάσεις στην Ειδική μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας να οργανωθεί και να δράσει κυρίως προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, ούτως ώστε να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας.        
     Ειδικότερα, στην Πιερία  έχουν καταγραφεί από τα μεγαλύτερα ποσοστά μηνύσεων και συλλήψεων για παράνομη υλοτομία, δραστηριότητα που πλήττει σε μεγάλο βαθμό τη μοναδική και σπάνια χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και των Πιερίων.
     Ενδεικτικά μεταξύ άλλων πρότεινε:
1. Nα γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών που υλοτομούν με σκοπό την εμπορία και αυτών που υλοτομούν για την κάλυψη  των ατομικών τους αναγκών. Οι προβλεπόμενες ποινές θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές στις περιπτώσεις που ο σκοπός της παράνομης πράξης είναι το εμπόριο  και πιο επιεικείς στις περιπτώσεις, που ο δράστης έχει σκοπό να καλύψει τις ατομικές του ανάγκες.
2. Οι μεταταγέντες υπάλληλοι των Διευθύνσεων Δασών σε άλλες υπηρεσίες να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους και να ενισχυθεί το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών με δασοφύλακες και δασοπόνους, δηλαδή μάχιμο προσωπικό, που θα βρίσκεται στο δάσος. Επιπλέον να χορηγηθούν αυτοκίνητα προς τις δασικές υπηρεσίες μικρά και οικονομικά, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής παρουσία στο δάσος. Τα οχήματα μπορεί να προέρχονται και από τα κατασχεμένα του ΟΔΔΥ.
3. Να μη καταβάλλεται το μίσθωμα, αλλά να υλοτομούνται τα δάση τα συνιδιόκτητα, από τους διαχειριστές τους και να γίνεται η διάθεση των καυσόξυλων σε επιλεγμένα πρόσωπα, σε επιλεγμένες ομάδες, ούτως ώστε να γίνεται και ορθολογική υλοτόμηση.  Να καταβάλλουν δε οι δικαιούχοι το κόστος της υλοτομίας, της μεταφοράς και των ενσήμων.
4. Μικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και του Δασαρχείου να περιπολούν τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες και να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε μάντρες πώλησης ξυλείας από άνδρες του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας. 
           5.  Να  υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αναδάσωση των περιοχών που υλοτομήθηκαν άναρχα και παράνομα.
           6. Τέλος να γίνει προμήθεια νέων τεχνολογιών στις Δασικές Υπηρεσίες με  αναβάθμιση του δικτύου ασυρμάτων, τη χρήση συστήματος εντοπισμού GPS και τη χρήση τηλεματικής  με  ασύρματες μικροκάμερες και καταγραφικό στο κέντρο της Υπηρεσίας.