Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΥΑΘ - ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΠΑΠ & ΔΕΠΑ

Έως τις 19 Απριλίου οι προσφορές για την ΕΥΑΘ
Έως τις 19 Απριλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Εταιρεία Ύδρευσης
και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσίευσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει την πώληση του 51% της ΕΥΑΘ. Συνολικά κατέχει 74% στην εταιρεία, με τη γαλλική Suez να συμμετέχει με μερίδιο 5%. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πραγματοποιείται δύο μέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, κ. Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα και την δέσμευσή του ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον τομέα των υδάτων πόρων και της ενέργειας.
Η πρόοδος που σημειώνεται σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό παρακολουθείται στενά από την τρόικα προτού εγκριθεί η εκταμίευση των δόσεων της βοήθειας.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις λόγω απροθυμίας των ελληνικών κυβερνήσεων, πολιτικής αστάθειας και ισχνού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα μόλις 1,8 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι δύο άλλες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή - της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ OPAr.A , όπου το Δημόσιο πουλάει ποσοστό 33% - αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Σε ό,τι αφορά στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, με την ευκαιρία επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% της εταιρείας και όχι το σύνολο του ποσοστού (74%), που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Ακολούθως, σε δεύτερη φάση, πιθανώς να ακολουθήσει νέος διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθεί το υπόλοιπο 23%. Στόχος της πιθανής διάθεσης του 74% σε δύο διαφορετικές φάσεις είναι να εισπραχθούν υψηλότερα έσοδα και η συναλλαγή να είναι συνολικά πιο προσοδοφόρα.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο κ. Γεώργιος Δανιόλος, εκπρόσωπος της γαλλικής «Suez Environment», η οποία κατέχει ήδη το 5,46% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ Α.Ε., επισήμανε ότι θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή της εταιρείας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η απάλειψη παραγράφου του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να είναι πλέον δυνατή η εκχώρηση, σε ιδιώτη επενδυτή, ποσοστού άνω του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ. Η απάλειψη έγινε σε εναρμονισμό με τον νόμο 4092/2012.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 13 του καταστατικού της εταιρείας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση διατάξεων, που αφορούν στη σύνθεση και τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ, «χωρίς να επηρεάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό», σύμφωνα με την εταιρεία.

Βάσει της τροποποίησης, το διοικητικό συμβούλιο θα έχει από επτά έως 11 μέλη και πενταετή θητεία. Σε περίπτωση δε, παραίτησης μέλους -ή μελών- θα είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του υπό προϋποθέσεις (π.χ., ο αριθμός των εναπομεινάντων θα πρέπει να ξεπερνά του 50% του συνολικού)