Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο ΝΟΗΣΙΣ

Μας το έστειλε το ΝΟΗΣΙΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΝΟΗΣΙΣ και του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πρώτου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, στις 7 το απόγεμα, ειδική
εκδήλωση με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Στην εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει με την προβολή της ταινίας «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» (χορηγία ΟΤΕ – COSMOTE, διάρκεια 8΄) θα συμμετάσχουν δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού: ο καθηγητής Αστροφυσικήςκ. Γιάννης Σειραδάκης θα παρουσιάσει τις κύριες πτυχές της μελέτης του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης (Ιούλιος 2012) προσπάθειας προσέγγισης του ναυαγίου των Αντικυθήρων από την Εφορία Ενάλιων Ανασκαφών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Woods Hole των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην κατασκευή (κατά το 2ο  π.Χ. αιώνα) και στην πρόσφατη ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων θα εστιάσει την παρουσίασή του ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Κυριάκος Ευσταθίου, περιγράφοντας τόσο τις τεχνικές κατασκευής του αρχαίου Μηχανισμού, όσο και τις καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Γιάννης Μυλόπουλος, θα παραδώσει στο Γενικό Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ, κ. Θανάση Κοντονικολάου το ομοίωμα που κατασκευάστηκε πρόσφατα από τη διεπιστημονική ομάδα μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ, με μετρήσεις ακριβείας επί των τομογραφιών των θραυσμάτων του Μηχανισμού, που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Φυσικής, και σχεδίαση και επίβλεψη της κατασκευής από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Το ομοίωμα αυτό θεωρείται ως το ακριβέστερο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, διεθνώς και θα παρουσιάζεται στο εκθετήριο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο ΝΟΗΣΙΣ.

Τρόπος μετάβασης με αστικό λεωφορείο
Γραμμή 66 (Χαριλάου – Θέρμη) αφετηρία Νέα Ελβετία, στάση ΝΟΗΣΙΣ.

Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης