Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η διπλωματούχος Ξεναγός κ. Μαρία ΑΡΓΥΡΑΚΗ - θα «ξεναγήσει» τους φίλους του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως.

 Η διπλωματούχος Ξεναγός κ. Μαρία ΑΡΓΥΡΑΚΗ - θα «ξεναγήσει» τους φίλους του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013


στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως. Η ομιλία θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης στις 19:00. Το θέμα θα είναι «Μια ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της
Ακρόπολης»

Με την ομιλία αυτή κλείνει και ο κύκλος ομιλιών 2012-2013 συμπληρώνοντας 24 χρόνια συνεχούς προσφοράς της Σχολής Γονέων Κατερίνης στον Πολιτισμό.


ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΑΚΗ

Η κ.Μαρία ΑΡΓΥΡΑΚΗ θα κάνει μια:

ñ  Σύντομη παρουσίαση του κτιρίου του Μουσείου και των μόνιμων συλλογών του.

ñ  Ισόγειο – Εγκαίνιο, αφιερώματα από τα ιερά των κλιτύων, ευρήματα από τον οικισμό.

ñ  1ος όροφος – Αίθουσες αρχαϊκών έργων: Εκατόμπεδος νεώς, αναθήματα (κόρες & κούροι), Αρχαίος Ναός, Νίκη του Καλλίμαχου,  Έργα Αυστηρού Ρυθμού .

ñ  3ος όροφος – Γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα: Αναπαράσταση των αετωμάτων, Αυθεντικά έργα από τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο, σε συνδυασμό με τα εκμαγεία των “Ελγινείων” Μαρμάρων.

ñ  1ος όροφος (επιστροφή) –Αίθουσες κλασικών έργων: Προπύλαια,  Ναός Αθηνάς Νίκης, Ερέχθειο. Έργα και Μακέτες. Κλασικά, ελληνιστικά & ρωμαϊκά αναθήματα.


Η εικονική ξενάγηση του Μουσείου Ακρόπολης θα γίνει με προβολή σλάιντ που παραχώρησε ευγενικά η διεύθυνση του μουσείου, ειδικά για τη διάλεξη στη Σχολή Γονέων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Ορισμένα άλλα σλάιντ προέρχονται είτε από προσωπικές φωτογραφίσεις με την άδεια του μουσείου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, είτε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μπερνάρ Τσουμί για τον ίδιο σκοπό.


Αφού κάνουμε μια σύντομη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το κτίριο των Μπερνάρ Τσουμί & Μιχάλη Φωτιάδη αναδεικνύει τις μόνιμες συλλογές και επικοινωνεί με τον περιβάλλοντα χώρο, θα εξερευνήσουμε τα εκθέματα των τριών ορόφων με τη φορά που προτείνει το σχέδιο ροής του Ελβετού αρχιτέκτονα.


Στο ισόγειο θα δούμε κυρίως γυναικεία αφιερώματα στα ιερά της Νότιας Κλιτύος και ευρήματα από τον οικισμό πάνω από τον οποίο κτίστηκε το μουσείο. Στη συνέχεια, “ανεβαίνοντας” τους ορόφους θα παρακολουθήσουμε χρονολογικά την εξέλιξη της μνημειακής γλυπτικής στην Ακρόπολη των Αθηνών (αγάλματα και γλυπτός διάκοσμος) από την αρχαϊκή ώς την κλασσική εποχή. Δηλαδή από τον Εκατόμπεδο και τον Αρχαίο Ναό στον Παρθενώνα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα στοιχεία που της προσδίδουν τον ελληνικό χαρακτήρα της και στην έννοια του “αγώνα” που ενοποιεί θεματικά το γλυπτό διάκοσμο των μνημείων.


Αφού αναφερθούμε στην αρπαγή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, θα επιστρέψουμε στον 1ο όροφο για να δούμε χρονολογικά μακέτες και εκθέματα από τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο καθώς και επιλεγμένα ευρήματα από τον 5ο π.Χ. ώς τον 5ο μ.Χ. αιώνα.


Βιογραφικό Σημείωμα

Η κ. Μαρία Αργυράκη είναι Διπλωματούχος Ξεναγός από το 1979 έως σήμερα.

Κατέχει:

·         Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε Ανώτερες Ιαπωνικές Σπουδές (Γλώσσα & Κοινωνικές Επιστήμες)

Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, Σέφιλντ, Αγγλία(2010)

·         Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002)

·         Δίπλωμα Σχολής Ξεναγών Αθηνών Ε.Ο.Τ. (1979)

·         Δίπλωμα Ιαπωνικής Γλώσσας & Πολιτισμού. Πολιτιστικό Κέντρο Ασάχι, Τόκιο, Ιαπωνία (1978)

·         Προκαταρκτικές Εγκύκλιες Ανθωπιστικές Σπουδές Κολέγιο Γουεστχάμπτον, Πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια, ΗΠΑ (1973)


Ξένες Γλώσσες:

·         Αγγλικά,

·         Ιαπωνικά,

·          Γαλλικά

·         Στοιχεία Ιταλικής & Τουρκικής γλώσσας


Ξεναγική Εμπειρία:

·         33 χρόνια ξεναγήσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία, δημόσιους & ιδιωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες.

·         2 χρόνια διδασκαλίας στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών ΟΤΕΚ (2003 - 4) (Τεχνική Ξενάγησης)


Ειδίκευση:

·         Αρχαιολογικοί Χώροι & Μουσεία των Αθηνών   


Παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες:

·         Λογοτεχνικές Μεταφράσεις, Διερμηνείες