Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πώς το Νοσοκομείο μας δωρίζει 50 μαστογραφίες; Πώς το δικαίωμα γίνεται δωρεά;

Μας το έστειλε ο Αντώνης Μάντζιος..... Ευχαριστούμε πολύ
Το  Δημόσιο Νοσοκομείο Κατερίνης προσφέρει δωρεάν 50 μαστογραφίες και κλινικές εξετάσεις σε 50 άπορες γυναίκες με αφορμή την ημέρα της γυναίκας διαβάζουμε στον τύπο.

Αφού στα χρόνια του μνημονίου τα δημόσια νοσοκομεία τα κάνουν επιχειρήσεις  (δεν πρέπει λέει
να είναι ελλειμματικά), αφού περικόπτουν συνέχεια παροχές (βλ. καταγγελίες νεφροπαθών), αφού το ίδιο προσωπικό με προσωπικά τους έξοδα αποστειρώνουν τα μηχανήματα, αφού ο κ. Διοικητής απαξιεί να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες, αφού λείπουν γιατροί και προσωπικό, αφού πέταξαν έξω από την δωρεάν δημόσια υγεία, από  την ασφάλιση στην υγεία,  τους μακροχρόνιους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στο ΟΑΕΕ, και είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί στην Πιερία, έρχεται σήμερα ο κ. Φαρμάκης να διαφημίζει 50 δωρεάν μαστογραφίες και κλινικές  εξετάσεις με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας.
Πενήντα άπορες θα επιλεγούν ( χτυπήστε χαρμόσυνα καμπάνες) την ώρα που δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί εκτός του συστήματος δημόσιας υγείας.
Που είναι η δωρεάν δημόσια υγεία; Που είναι οι συνταγματικές υποχρεώσεις; Που είναι το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας;  Θα περιμένουν οι ανασφάλιστοι κάποιες επετείους, κάποιες δωρεές διαφημιστικού ενδιαφέροντος, κάποιες κομματικές εκδηλώσεις, για να επιλεγούν, να κληρωθούν, για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις;
Μήπως θα τις κερδίζουμε όπως στα τηλεοπτικά πρωϊνάδικα όπου από όσους τηλεφωνούν θα κληρώνεται ένας για μια δωρεάν μαστογραφία;
Αντιλαμβάνεται τον ολισθηρό δρόμο που ανοίγει ο κ. Φαρμάκης, οι προϊστάμενοι του και το Υπουργείο Υγείας; Η  υποχρέωση του Νοσοκομείου για εξετάσεις θα παρέχεται εν είδει  δωρεάς σε επετείους;
Ποιος είναι αυτός που μπορεί να δωρίζει 50 μαστογραφίες σήμερα με δημόσιες δαπάνες αντί να ανοίγει το Νοσοκομείο στους ανασφάλιστους παρέχοντας δημόσια δωρεάν υγεία;
Τον κ. διοικητή του Νοσοκομείου  τον είδαμε ως υποψήφιο σύνεδρο του ΠΑΣΟΚ και  τον θαυμάσαμε ως πρώτο επιλεγέντα  σύνεδρο στο Λιτόχωρο.  Ακούσαμε για τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ να μην αλλάξουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων μέχρι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και  καταγγέλθηκαν στην Βουλή οι προθέσεις της κυβέρνησης να μετατεθούν οι δημοτικές εκλογές,  μετά από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ για να μην χάσει τα ερείσματά του στην κοινωνία.
Σήμερα βλέπουμε πολλά από τα στελέχη του πλήρως υποταγμένα στις μνημονιακές πολιτικές να θεωρούν την προληπτική ιατρική όχι ως κρατική υποχρέωση, όχι ως κοινωνική και συνταγματική υποχρέωση του δημόσιου νοσοκομείου αλλά ως επετειακή δωρεάν για λίγους, θέτοντας από κάτω φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, αναλαμβάνοντας έτσι πλήρως τις ευθύνες τους.
Εμείς να πούμε όχι στις δωρεές, επετειακές ή μη. Να μην δεχτούμε τις περικοπές στην υγεία. Να μην μας κάνουν να συνηθίσουμε στη φτώχεια και την ανέχεια. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να στείλουμε επί τέλους τροϊκανούς και μνημονιακούς από κει που ήρθαν.
Κατερίνη 6/3/2013
Αντώνης  Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,