Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζώη η πριγκίπισσα της Σουηδίας Λίλιαν.

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζώη η πριγκίπισσα της Σουηδίας Λίλιαν. Για 33 χρόνια η Λίλιαν ήταν η «Σταχτοπούτα» της Σουηδίας και μαζί με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Μπέρτιλ, από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή στην 

σκανδιναβική χώρα.
Η ζωή της θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κάποιο από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο έρωτάς της με τον Πρίγκιπα Μπέρτιλ έγινε σχεδόν λαϊκός θρύλος.

Τον γνώρισε το 1947, ενώ η Λίλιαν ήταν παντρεμένη με Βρετανό υπήκοο. Δύο χρόνια μετά χώρισε τον άνδρα της για να είναι μαζί του, τελικά όμως κατάφεραν να παντρευτούν μόλις το 1976, όταν και οι δύο είχαν περάσει τα 60, καθώς ο πατέρας του πρίγκιπα, βασιλιάς Αγούστος Αδόλφος δεν έδινε τη συγκατάθεσή του.

Ο Μπέρτιλ πέθανε το 1997 ενώ η πριγκίπισσα τα τελευταία χρόνια υπέφερε από Αλτσχάιμερ. Λίγο μετά το θάνατο του συζύγου της, η πριγκίπισσα Λίλιαν είχε γράψει ένα βιβλίο όπου διηγούνταν τις δυσκολίες του πριγκιπικού της γάμου.

Τη θλίψη του για το θάνατο της Πριγκίπισσας Λίλιαν εξέφρασε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ κάνοντας λόγο για ένα «πολυαγαπημένο και αξιόλογο μέλος της βασιλικής οικογένειας».