Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

Μας το έστειλε ο Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου για το Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 
Το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης γράφει ήδη την δική του ιστορία. Ξεκινώντας το 1988 από μια πρωτοβουλία του τότε Συλλόγου Νέων της Κρύας Βρύσης, αργότερα οργανώθηκε, έγινε γνωστό, και καθιερώθηκε αναλαμβάνοντας την διοργάνωσή του εξ ολοκλήρου ο Δήμος Κρύας Βρύσης.

   Το 2009 και για τρία χρόνια οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού πήραν μία άλλη μορφή λόγο του
μεγάλου οικονομικού του κόστους, με περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και επίκεντρο των εκδηλώσεων την διασκέδαση των μικρών παιδιών.
Πέρυσι όμως το 2012 μετά από πρωτοβουλία μελών του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ και την αμέριστη υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ το καρναβάλι επαναλειτούργησε όπως παλιά, με κορυφαία στιγμή την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.
     Όλοι όσοι επισκέπτονται το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης μπορούν να αισθανθούν έστω και για λίγο μικρότεροι σε ηλικία. Παρασύρονται από τους ήχους της μουσικής, ενθουσιάζονται από τις φανταχτερές φορεσιές των ομάδων που συμμετέχουν, εκπλήσσονται από την φαντασία των αρμάτων, γελούν με την καρδιά τους με τη σάτιρα της σημερινής πραγματικότητας αναγκάζοντάς τους να χειροκροτήσουν και να ζητωκραυγάσουν. Το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης είναι μία μαγεία, εκπέμπει μία λάμψη γιορτής και στέλνει το άγχος των ανθρώπων της περιοχής … διακοπές !
   Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καρναβαλιού πραγματοποιείται στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. με αποκορύφωμα  την Κυριακή όπου πραγματοποιείτε η μεγάλη παρέλαση των ομάδων και των αρμάτων.
    Συμμετέχουν ομάδες και άρματα απ΄ όλη την περιοχή αλλά και αντιπροσωπείες καρναβαλιστών και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Θα μπορούσαν να γραφούν ΄΄ τόμοι βιβλίων ΄΄ για τις προσπάθειες και τις δράσεις του καρναβαλιού της Κρύας Βρύσης, θα μπορούσαν να λεχθούν πολλά και για τους ανθρώπους που αποτελούν την ΄΄ ψυχή ΄΄ αυτής της προσπάθειας.   

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ      Στα Μυστικά του Βάλτου ! 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
     Η Κρύας Βρύσης βρίσκεται στο Ν.Α. τμήμα του ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ και της Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Βόρεια Ελλάδα. Η έκταση της Δ.Ε. είναι 76.956 στρ. και είναι εξ ολοκλήρου πεδινή. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001) έχει πληθυσμό 10.977 κατοίκους.

ΙΣΤΟΡΙΑ
     Η Κρύα Βρύση (Πλάσνα - Πλασνίτσοβο) σαν συνοικισμός υπαγόταν στην κοινότητα Βλάχ που αναγνωρίστηκε σαν κοινότητα στις 7-2-1922  -  ΦΕΚ. Α 19) 1922 με έδρα τα Εσώβαλτα. Στην ίδια κοινότητα υπαγόντουσαν και οι οικισμοί :Έσω Βλάχ, Γκόλο Σέλο, Καλύβια, Έξω Βλάχ, Πλάσνα, Βρές, Τσίτσιγκας, Κρουσάρι (Άνω και Κάτω) και Γκόλο δέι.
     Ο συνοικισμός Πλάσνα μετονομάσθηκε σε Κρύα Βρύση με το Δ. 20-8-1927, ΦΕΚ. Α179/1927 και αναγνωρίστηκε ως κοινότητα στις 4-4-1934 με το (ΦΕΚ Α 131)1934). Υπήχθη στην επαρχία Ημαθίας με τον Α.Ν. 903)5-2-1946. Η κοινότητα υπήχθη στον Νομό Πέλλας με τον Ν.Δ. 155/1946.
       Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αρίθ. 191 και την 185/1990 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας αναγνωρίστηκε η κοινότητα Κρύας Βρύσης σε Δήμο, ενώ με την ψήφιση του Ν. 2539/97 δημιουργήθηκε ο Καποδιστριακός Δήμος Κρύας Βρύσης.
     Η νεότερη ιστορία της Κρύας Βρύσης αρχίζει περίπου στα τέλη της 2ης δεκαετίας, του 20ου αιώνα. Πρόκειται για την μετονομασία του μικρού παραλίμνιου οικισμού (Πλάσνα – Πλασνίτσοβο), στον οποίο μετοίκισαν αργότερα και ορισμένοι κάτοικοι του γειτονικού οικισμού Πρίσνα, μετά την διάλυσή του. Από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής ήταν ο Αλβανικής καταγωγής Αβδούλ μπέης, το κονάκι του οποίου σωζόταν μέχρι και το 2007 στην νότια πλευρά της πόλης εντός του αγροκτήματος των Αφών Δεμερτζή, σχεδόν δίπλα στην τότε λίμνη. Γύρω από το κονάκι ζούσαν περί της 20 οικογένειες γηγενών και 15 τουρκαλβανών κολίγων, στην σημερινή περιοχή της πόλης που ονομάζονται ΄΄εντόπικα ΄΄ . Όλοι αυτοί καλλιεργούσαν το τσιφλίκι του μπέη, μία έκταση 600 στρ., περίπου τα μόνα ουσιαστικά της περιοχής, που δεν κάλυπτε η λίμνη. Όλη η υπόλοιπη έκταση (σχεδόν όλη η δυτική πλευρά της λίμνης) καλύπτονταν από παρθένα δάση, ενώ σποραδικά υπήρχαν και κάποιες ακόμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
    Αυτοί, οι πρώτοι κάτοικοι που ζούσαν στην περιοχή της Κρύας Βρύσης, ασχολούνταν επίσης  με το ψάρεμα και το κυνήγι, αφού στη περιοχή υπήρχαν πάρα πολλά αγριογούρουνα, αγριόπαπιες, λύκοι και φυσικά άφθονα ψάρια της λίμνης.    
     Σ΄ αυτόν τον ΄΄ ιερό ΄΄ (παραλίμνιο τότε) τόπο δόθηκαν οι ένδοξες μάχες του Μακεδονικού Αγώνα. Ονόματα όπως, Καπετάν Άγρας, Καπετάν Δεμέστιχας, Γκόνος Γιώτας, Παναγιώτης Παπατζανετέας κ.α. πότισαν τα εδάφη μας, με το αίμα τους, για να χαιρόμαστε σήμερα εμείς την ελευθερία του τόπου μας. Τη ζωή και τη δράση των ντόπιων κατοίκων και των Μακεδονομάχων στον ιστορικό βάλτο, εξιστορεί με ανεπανάληπτη λογοτεχνική μαεστρία και ιδιαίτερη γλαφυρότητα η Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της ΄΄ Στα Μυστικά του Βάλτου ΄΄ το οποίο με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. απόφ. 33/2010) αναγνωρίστηκε ως επίσημο ιστορικό βιβλίο του Δήμου Κρύας Βρύσης, ενώ η ίδια απόφαση περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός μνημείου – ηρώου στη κεντρική πλατεία της Κρύας Βρύσης αφιερωμένο στο Μακεδονικό Αγώνα, πλαισιωμένο από τις προτομές των Μακεδονομάχων Παναγιώτη Παπατζανετέα και Τέλλου Άγρα, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους στον τόπο μας.
    Το 1931 ήταν η χρονιά που γράφτηκε η πρώτη “γραμμή” στην ιστορία της Κρύας Βρύσης. Η πρώτη μπουλντόζα που στάλθηκε από την Κερκίνη Σερρών άρχιζε το “έργο ζωής” για την περιοχή, την αποξήρανση της λίμνης Λουδία (Γιαννιτσών). Τα βασικά έργα αποξήρανσης της λίμνης περατώθηκαν το 1936 και μετά την οριστική της πλέον αποξήρανση διανεμήθηκαν στους ακτήμονες, 288.750 στρέμματα εύφορης γης.
   Εκτός όμως από την αποκάλυψη ευφορότατων γαιών, η αποξήρανση συνετέλεσε και σε μεγάλο βαθμό στην εξυγίανση της περιοχής από την ελονοσία, η όποια έγινε με την έναρξη των ψεκασμών από αεροπλάνο με το εντομοκτόνο φάρμακο DDT
Γύρω στο 1927 – 28 ήρθαν οι πρώτοι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Από το 1936 άρχισε η καθολική εγκατάσταση προσφύγων Ποντίων και Μικρασιατών καθώς και Θρακιωτών (κυρίως στα γειτονικά χωριά) από διάφορες περιοχές  της Μακεδονίας, οι λεγόμενοι ΄΄ αραιοτέοι ΄΄
    Με την αποξήρανση της λίμνης και τη διανομή στους ακτήμονες των γόνιμων εκτάσεων που αποκαλύφθηκαν, ήρθαν επίσης στην Κρύα Βρύση αλλά και στα γειτονικά χωριά, Βλάχοι και Σαρακατσάνοι από διάφορα μέρη της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Μετά το 1990 και με το άνοιγμα των συνόρων της Αλβανίας, οικονομικοί μετανάστες από την γειτονική χώρα, Βορειοηπειρώτες αλλά και Αλβανοί, ήρθαν για εργασία στη περιοχή, αρκετοί εκ των οποίων επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Κρύα Βρύση, όπως και ορισμένες οικογένειες νεοπροσφύγων Ποντίων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στη Κρύα Βρύση ζουν επίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια 7 περίπου οικογένειες αθιγγάνων για τους οποίου ο Δήμος Κρύας Βρύσης κατασκεύασε σε δημοτική έκταση ιδιαίτερο οικισμό με προκατασκευασμένα σπίτια και όλους τους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους. Ιδιαίτερα προβλήματα στη συμβίωση του ΄΄ μωσαϊκού ΄΄ των φυλών που σας περιγράψαμε παραπάνω, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν μέσα στο διάβα των χρόνων έως και σήμερα.
     Η μικρή  κοινωνία της Κρύας Βρύσης, αφού ξεπέρασε τις δοκιμασίες των δύσκολων χρόνων, του πολέμου του ΄40, του εμφυλίου, της φτώχιας κ.α. δύσκολων συγκυριών, άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς από το 1950 και μετέπειτα. Σήμερα οι κάτοικοί της ξεπερνούν τις 7.000 και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
    Με την ολοκλήρωση των αποξηραντικών έργων, τα κρατικά τοπογραφικά συνεργεία που ασχολούνταν με τις καταγραφές και τις διανομές των αγρών δυσκολεύονταν να βρουν πόσιμο νερό. Σε κάποια τοποθεσία, κοντά στο κονάκι του Τουρκαλβανού της περιοχής Αβδούλ μπέη, υπήρχε μια βρύση με κρύο, καθαρό και πόσιμο νερό που ανάβλυζε από την γη και τους δρόσιζε όλους. Οι κάτοικοι έλεγαν λοιπόν ΄΄ θα πάρουμε νερό από την ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΄΄ Από αυτήν την κρύα βρύση πήρε το όνομα ο οικισμός και ο σημερινός δήμος.
   
ΣΗΜΕΡΑ Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ
    Η Κρύα Βρύση είναι μια ζεστή και φιλόξενη πόλη, με πολλά εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες, με πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο, με ένα τεράστιο κεντρικό πάρκο, σημείο αναφοράς και συναντήσεων, απέναντι από το οποίο δεσπόζει το Δημαρχιακό μέγαρο όπου στεγάζονται όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, με χώρους και καταστήματα διασκέδασης και αναψυχής, με το πράσινο να δεσπόζει σε δημόσιους αλλά και ιδιόκτητους χώρους, όπου ο ξένος επισκέπτης μπορεί να περάσει στιγμές ευχάριστης διαμονής, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία των ανθρώπων της.
     Η θαυμάσια ρυμοτομία της Κρύας Βρύσης, με τους φαρδύς δρόμους, τα μεγάλα πάρκα και τις πλατείες, τα δημόσια κτήρια, σχηματίζουν τέλεια οικοδομικά τετράγωνα, στοιχεία που συνθέτουν την πρώτη εικόνα για κάθε επισκέπτη της πόλης κατακτώντας δικαιωματικά τον θαυμασμό του.  Ένα από τα αξιοθέατα που σίγουρα πρέπει να δει ο επισκέπτης της Κρύας Βρύσης είναι το Οικολογικό Αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται στο Ν.Α. τμήμα της πόλης, σε μία έκταση 100 στρ., όπου διαθέτει ένα Διοικητικό Κέντρο Πολλαπλών Δραστηριοτήτων, ένα Εστιατόριο – Συνεδριακό Κέντρο και έναν Ξενώνα 20 κλινών. Στο συγκρότημα αυτό, διοργανώνονται συνέδρια, ημερίδες, διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στον ίδιο χώρο του Οικολογικού Αγροκτήματος υπάρχει και το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης.   
   Στις φυσικές ομορφιές του Δήμου Κρύας Βρύσης αλλά και στις ιστορικές θέσεις - μνημεία του Δήμου, συγκαταλέγονται το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου 2,5 χλμ περίπου Ν.Α. της πόλης, όπως επίσης και η  παλιά Μονή Οσίου Λουκά 1,5 χλμ περίπου Ν.Δ. του Δ.Δ. Αγίου Λουκά. Είναι δύο τοποθεσίες, η ιστορία των οποίων χάνετε στα βάθη των χρόνων και είναι συνδεδεμένες με την ιστορία και τους αγώνες του τόπου μας. Σήμερα αποτελούν χώροι προσκυνήματος αλλά και αναψυχής για τους τοπικούς, αλλά και για τον κόσμο που επισκέπτεται την περιοχή της Κρύας Βρύσης, ημέρες όπως η καθαρά Δευτέρα, η πρωτομαγιά, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου θελήσει κάποιος να απολαύσει ένα όμορφο φυσικό τοπίο στη καρδιά του κάμπου.

ΑΣΧΟΛΙΕΣ
     Η κύρια ασχολία των κατοίκων όλων των οικισμών του Δήμου είναι η γεωργία και σε μικρή κλίμακα η κτηνοτροφία. Οι τεράστιες γόνιμες γεωργικές εκτάσεις που αποκαλύφθηκαν με την αποξήρανση της λίμνη έπρεπε να καλλιεργηθούν από τους ντόπιους και τους νεοφερμένους πρόσφυγες κατοίκους. Σήμερα υπάρχουν επίσης βιοτεχνίες και βιομηχανίες κυρίως στον αγροτικό μεταποιητικό τομέα, όπως και κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες. Οι καλλιέργειες γίνονται με τα πιο σύγχρονα μηχανικά μέσα και σε συνδυασμό με το τελειοποιημένο αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε στην έκταση της πρώην λίμνης, βοήθησαν πάρα πολύ στην αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. ( Τα έργα της κατασκευής του στραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου της Αραπίτσας άρχισαν στις 17 – 3 - 1959 από την 3η ΜΟΜΑ Το έργο περιελάμβανε την  κατασκευή των Κ.Σ.Τ. Λιποχωρίου, Αραπίτσας και Βόδα)
   Μετά τον πόλεμο του ΄40 ο κάμπος της Κρύας Βρύσης αποτελούσε πλέον τον ποιο εύφορο όλης της Ελλάδας σε παραγωγή σιτηρών. Πολλές καινούριες καλλιέργειες, δυναμικές και αποδοτικές, όπως ο καπνός ( ποικιλιών Μπέρλευ & Βιρτζίνια), το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το παντζάρι, το σπαράγγι, το κριθάρι, η ντομάτα, αλλά και οι δεντροκαλλιέργειες, κυρίως των ροδακινιών, αχλαδιών, τα θερμοκήπια με την παραγωγή ζαρζαβατικών, όλες αυτές οι καλλιέργειες ιδιαίτερα μετά το 1965, αναβάθμισαν εντυπωσιακά το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. Από το 1990 και μετά δηλά δηλά, αξιόλογο κομμάτι στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην περιοχή, καταλαμβάνουν και τα βιολογικά προϊόντα με αντίστοιχη ιδιωτική μεταποιητική μονάδα που εδρεύει στη πόλη. Η αγροτική αυτή ανάπτυξη συνέβαλε καθοριστικά στη κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση της Κρύας Βρύσης και των γύρω οικισμών, αρχίζοντας την περίοδο αυτή να χτίζονται σύγχρονες ωραίες οικίες, καταστήματα και κοινωφελή έργα.   Έτσι η πόλη της Κρύας Βρύσης αποτελεί πλέον το σύγχρονο οικονομικό και διοικητικό κέντρο του κάμπου διαθέτοντας έναν σημαντικό αριθμό δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, εμπορικών καταστημάτων και βιοτεχνιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ
     Οι επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν την περιοχή της Κρύας Βρύσης έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την μεταφορά τους σε αυτήν: Αεροπορικώς. H Πόλη απέχει 65 km από την Θεσσαλονίκη και 75 km από το  Αεροδρόμιο "Μακεδονία".  Ένας τρόπος λοιπόν είναι το αεροπλάνο έως τη Θεσσαλονίκη και μετά οδικώς (π.χ. Ταξί, Λεωφορείο, Αυτοκίνητο, κ.α.) μέχρι την Κρύα Βρύση. Σιδηροδρομικώς. Ο κοντινότερος Σταθμός του Ο.Σ.Ε. είναι στο Πλατύ Ημαθίας που απέχει 20 km. Από εκεί η μετάβαση στην Κρύα Βρύση μπορεί να γίνει με Ταξί ή Αυτοκίνητο,και Οδικώς (Λεωφορείο, Αυτοκίνητο, Μηχανή):
     Στην Κρύα Βρύση υπάρχει Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων του Ν. Πέλλας με καθημερινά δρομολόγια για τη πόλη μας, με τους Υπεραστικούς Σταθμούς Λεωφορείων των γειτονικών πόλεων Έδεσσας, Σκύδρας, Γιαννιτσών και Θεσσαλονίκης αλλά και με τον νομό Ημαθίας την Νάουσα και την Βέροια. Οδικώς ο ταξιδιώτης μπορεί να έρθει ακολουθώντας είτε την  Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών -Έδεσσας στρίβοντας αριστερά, (στη διασταύρωση Γαλατάδων)   είτε από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας είτε από την παλιά, είτε από την Εγνατία οδό, στρίβοντας δεξιά μόλις φτάσει στην Αλεξάνδρεια.

΄΄ PELLA EXPO ΄΄  ΓΕΩΡΓΙΚΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
         Ξεκίνησε το 1987 με πρωτοβουλία της τότε Κοινότητας Κρύας Βρύσης. Σήμερα αποτελεί ένα αξιόλογο οικονομικό γεγονός για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.   
    Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για 5 ημέρες και συγκεντρώνει πάνω από 100 εκθέτες (Εμπορία & Κατασκευή Γεωργικών Μηχ/των, Εργαλείων, Ανταλλακτικών, Εξοπλισμοί Αγροτικών Εγκαταστάσεων και Θερμοκηπίων, Αντιπροσωπειών Αυτοκινήτων, Συστημάτων Άρδευσης, Υδραυλικών Ειδών, Εμπορία Γεωργικών Εφοδίων – Φαρμάκων, Εμπορίας & Κατασκευής Επίπλων & Κουφωμάτων, Υλικών Οικοδομών, Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων, Παροχής Υπηρεσιών, Σύγχρονης Τεχνολογίας, Εμπορικών Ειδών, Δήμων, Νομικών Προσώπων, Φορέων κ.α.).
    Μέχρι το 2010 ο θεσμός συνδιοργανώνονταν από το Δήμο Κρύας Βρύσης, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, το Επιμελητήριο Πέλλας, την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Πέλλας, τον Εμπορικό Σύλλογο Κρύας Βρύσης ενώ τα τελευταία χρόνια είχε την οικονομική υποστήριξη των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μακεδονίας – Θράκης
    Από την  Έκθεση του 2010 και στα πλαίσια της διεύρυνσης και αναβάθμισης του θεσμού μετονομάστηκε σε ΄΄ PELLA EXPO ΄΄.
    Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι η προβολή των προϊόντων που εμπορεύονται και παράγουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες της ευρύτερης περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, ( Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Πιερία, Σέρρες, Δυτική Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) των σύγχρονων επιτευγμάτων στη γεωργία και τη βιοτεχνία, καθώς και η γνωριμία των πολιτών με τη σύγχρονη τεχνολογία και τα τοπικά & παραδοσιακά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια δηλώνουν συμμετοχή επιχειρήσεις από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Πελοπόννησο, στοιχείο αρκετά ελπιδοφόρο για τον μέλλον του θεσμού, σε μία εποχή που πλήττετε οικονομικά η μικρομεσαία επιχείρηση.
   Το έργο της έκθεσης έχει διαχρονική αξία αφού δίνετε η δυνατότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και ιδιαίτερα την προβολή της ευρύτερης περιοχής μας. Τα οικονομικά αποτελέσματα της έκθεσης είναι πολύ ενθαρρυντικά για τη μελλοντική της ανάπτυξη και αναβάθμιση.
    Πέρα όμως από τον καθαρά εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης προγραμματίζονται κάθε χρόνο και διάφορες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ που γινόταν με την συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Κρύας Βρύσης, ενώ από φέτος θα μπορούσαν να συμμετέχουν και άλλοι σύλλογοι του νέου Δήμου Πέλλας αλλά και από άλλα μέρη της χώρας. Επίσης κατά την διάρκεια της έκθεσης διοργανώνεται τουλάχιστον μία ημερίδα, ή ομιλία στον ίδιο εκθεσιακό χώρο.
   Παράλληλα σε διπλανό χώρο της έκθεσης πραγματοποιείτε και το ετήσιο πανηγύρι της Κρύας Βρύσης με την συμμετοχή πλανόδιων μικροπωλητών και λούνα παρκ.

Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου
Δημοσιογράφος