Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πανικός, απόγνωση και φόβος για το αύριο είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους Κυπρίους.

Αγωνία για το αύριο ...

Πανικός, απόγνωση και φόβος για το αύριο είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους Κυπρίους. Άδειοι δρόμοι, ουρές στα συσσίτια, κατεβασμένα πρόσωπα είναι η
εικόνα που αντικρίζει κανείς στην Λευκωσία.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα πρατήρια καυσίμων στερεύουν, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν ξεμείνει από γαλακτοκομικά και βρεφικά προϊόντα και οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Η ανεργία είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή των εργαζομένων.
Τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα εκατοντάδες αιτήματα που δέχονται πλέον σε καθημερινή βάση. Κανείς άλλωστε δεν περίμενε ότι η Κύπρος θα βρεθεί μέσα σε λίγα 24ωρα στο χείλος της χρεοκοπίας ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά καθώς η πρωτεύουσα της Κύπρου θυμίζει «νεκρή πόλη». Οι πωλήσεις τις τελευταίες 15 ημέρες έπεσαν κάτω από 40% και το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς.

Όλες οι συναλλαγές πλέον γίνονται με μετρητά και η κατάσταση μέρα με την ημέρα φτάνει στο απροχώρητο.

Η ανεργία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσει το 30% καθώς αρκετές επιχειρήσεις θα βάλουν «λουκέτο», ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν θα φτάσουν για όλους τα προνοιακά επιδόματα.