Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η μικρή με μεγάλη ψυχή Κύπρος αντιστάθηκε... Εμείς???

Οι Κύπριοι είπαν το μεγάλο ΟΧΙ στο κούρεμα των καταθέσεων - Τι ξημερώνει για την Κύπρο

- 66 ψήφοι εναντίον και 19 αποχές από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ στην Κύπρο - Ούτε μία θετική ψήφος
- Μόλις έγινε γνωστή η είδηση το πλήθος έξω από τη Βουλή ξέσπασε σε χειροκροτήματα
- Ερώτημα για το εάν θα παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος είναι στη Μόσχα
- Οι ευρωπαίοι προειδοποιούσαν με τρομακτικές συνέπειες εάν καταψηφίσουν το κούρεμα
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.


Η απόφαση αυτή για την Κύπρο είναι ιστορική αλλά οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν, με τους ευρωπαίους να προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα είχε τρομακτικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν για ένα πιθανό δάνειο, την ώρα μάλιστα που φουντώνουν τα σενάρια και η φημολογία περί παραίτησής του.

Οικονομικοί αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου στο διάγγελμά του επισημαίνουν ότι το όχι θα σημάνει πως η Κύπρος δεν θα πάρει οικονομική βοήθεια. Πολύ απλά χωρίς την επιβολή τέλους στις καταθέσεις τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θα παραχωρήσουν δάνειο στη Λευκωσία.

Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι καταθέτες θα ζητήσουν τα χρήματά τους, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αφού η ΕΚΤ θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε χρεοκοπία, εκκαθάριση των τραπεζών και πολύ υψηλότερες απώλειες για τους καταθέτες από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους.

Ακόμα και αν αποφασίσει το κράτος να παρέμβει δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Ο μόνος τρόπος παρέμβασης θα είναι να εκδώσει το κυπριακό κράτος νέο εθνικό νόμισμα. Που οδηγεί αυτό μαθηματικά; Στην έξοδο από την ευρωζώνη, στην χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και σε βαθιά μακροχρόνια ύφεση.

Η χώρα, χωρίς ρευστότητα δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγές σε βασικά αγαθά!


http://www.newsit.gr/