Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ποινική δίωξη σε υπαλλήλους δημόσιων υπαλλήλων για απάτη


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος τριών υπαλλήλων δύο δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι έναντι αμοιβής εξασφάλιζαν πιστοποιητικά δυσλεξίας, ώστε μαθητές Λυκείου να μην υποβάλλονται σε γραπτές
εξετάσεις. Η δίωξη που ασκήθηκε, αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, τελεσθείσας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που διαπράττουν πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, από την οποία προέκυψε, ότι τουλάχιστον αυτοί οι τρεις υπάλληλοι με ειδικότητες λογοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.λπ. στο Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης, συστηματικά από το έτος 2007 «εξασφάλιζαν» πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε γονείς μαθητών Λυκείου έναντι αμοιβής από 300 έως 900 ευρώ ανά πιστοποιητικό. Οι ενδιαφερόμενοι αγόραζαν τα πιστοποιητικά, προκειμένου να τα υποβάλουν στα σχολεία, όπου φοιτούσαν τα παιδιά τους, ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΠΔ 60/2006 περί αξιολόγησης των μαθητών Λυκείου, που προβλέπει ειδικό τρόπο προφορικής μόνον εξέτασης μαθητών, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξεταστούν γραπτώς.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε, ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώ η έρευνα του εισαγγελέα συνεχίζεται, σε ό,τι αφορά την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των γονέων-αποδεκτών, των φερόμενων ως πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας.