Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Όταν ο λογαριασμός φτηναίνει ( κατά το δήμαρχο ) και το νερό ακριβαίνει

Μας το έστειλε ο Αντώνης Μάντζιος..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
 του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                                δημοτικού Σύμβουλου Κατερίνης
Για μείωση του τιμολογίου του νερού έκανε λόγο ο δήμαρχος Κατερίνης στο προχθεσινό συμβούλιο σε ποσοστό 16%.
Αν δούμε όμως τους πίνακες με τα παραδείγματα κατανάλωσης 50 και 150 κ.μ. στα τέως δημοτικά διαμερίσματα Κατερίνης, Περίστασης – Παραλίας, Κορινού, Σβορώνου και Νεοκαισάρειας διαπιστώνουμε τα εξής:
Αν συγκρίνουμε τις παλιές με τις νέες τιμές υπάρχει περίπου αυτή η διαφορά που επικαλείται ο Δήμαρχος.

Αν αφαιρέσουμε όμως το ειδικό τέλος 80% επί της κατανάλωσης του νερού και τον αναλογούντα ΦΠΑ (  και πρέπει να τον αφαιρέσουμε γιατί καταργήθηκε από το νόμο από 1/1/2013) τότε προκύπτει αύξηση του τιμολογίου κατά 27% στην Κατερίνη, μείωση στην Περίσταση –Περίσταση  (20% στα 50 κ.μ. και 3% στα 150κμ.) μηδέν στα 50 κ.μ. και διπλασιασμό στα 150 κ.μ. στον Κορινό  και 47% στα 50 κ.μ. και 11% στα 150 κ.μ. για τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα του πρώην δήμου Κατερίνης.
 Και αυτό έγινε γιατί η δημοτική αρχή αντί να αφαιρέσει το ειδικό τέλος του 80% σύμφωνα με το νόμο και μετά να υπολογίσει την τιμή του νερού ενσωμάτωσε στην ουσία το μεγαλύτερο μέρος του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα με πολύ  ακριβότερο νερό να έχουμε λίγο πιο φτηνό λογαριασμό.
Αυτά λένε τα υποδείγματα που παρουσίασε η ΔΕΥΑΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο με το λάθος να μην παρουσιάζει χρήση αποχέτευσης στον Κορινό αν και ο Κορινός έχει Βιολογικό και αποχέτευση.
Αν μιλήσουμε όμως για την τιμή του νερού συνολικά θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα από όλα για το πρόβλημα του νερού,  για το πρόβλημα της χρήσης του νερού της Μόρνας, τα προβλήματα του συνδέσμου ύδρευσης, την λειψυδρία του καλοκαιριού για τα χωριά, την κλοπή του νερού, το διάτρητο δίκτυο και τις οφειλές των δήμων, την ποιότητα του νερού και τέλος την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην έχει κλιμακωτό τιμολόγιο κάτι που είναι απαράδεκτο γιατί το νερό είναι φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια, και γιατί έτσι εξισώνει την χαμηλή κατανάλωση με την μεγάλη κατανάλωση των ξενοδοχείων, χωρίς να επιβραβεύει την οικονομία και να τιμωρεί την σπατάλη. Αλλά γι αυτά θα μιλήσουμε αργότερα.
Κατερίνη 14/3/2013