Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αγωνία για έλληνες μαθητές λυκείου από τη Λάρισα - Έχουν εγκλωβιστεί στο πούλμαν εξαιτίας της πρωτοφανούς χιονοθύελλας στην Ουγγαρία

- Ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος αμέσως τηλεφώνησε στον λυκειάρχη και τους γονείς των μαθητών
- Στο σημείο προσπαθούν να προσεγγίσουν τα μέλη της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία
- Ο ούγγρος εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα αποκλεισμένα αυτοκίνητα είναι εκεί πάνω από 18 ώρες
- Πολλοί αποκλεισμένοι ζητούν βοήθεια ή τρόφιμα μέσω Facebook


Το πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου Αμπελώνα Λάρισας από τη Βιέννη προς τη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της σχολικής τους εκδρομής, έχει εγκλωβιστεί στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξαιτίας της σφοδρότατης χιονοθύελλας.

Αμέσως για την περιπέτεια των ελλήνων μαθητών ενημερώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μάλιστα ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λυκειάρχη και συνοδό τους, καθώς και με τους γονείς τους στην Ελλάδα, προκειμένου ενημερωθεί άμεσα για την κατάστασή τους.

Άμεσα δόθηκαν οδηγίες στην Πρεσβεία, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια που τυχόν χρειασθούν οι μαθητές. Κλιμάκιο με στελέχη της Πρεσβείας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, προσπαθεί ήδη να προσεγγίσει το σημείο που έχουν εγκλωβιστεί οι μαθητές.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε άμεσα και με τον ούγγρο ομόλογό του και του ζήτησε την άμεση συνδρομή των ουγγρικών Αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το πούλμαν και να μεταφερθούν οι μαθητές σε ασφαλές κατάλυμα.

Όλοι οι μαθητές είναι ασφαλείς και απολύτως καλά στην υγεία τους, αφού στο σημείο έχουν σπεύσει μέλη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, προκειμένου απεγκλωβισθεί το όχημα και μεταφερθούν οι μαθητές σε ξενώνα στην παραπλήσια πόλη Gyor.

Εκτός από τους έλληνες μαθητές, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στους αυτοκινητόδρομους της Ουγγαρίας λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε τη χώρα, αναγκάζοντας τις αρχές να στείλουν... τανκ για να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς.

"Η κατάσταση είναι κρίσιμη στον αυτοκινητόδρομο Μ1 (σ.σ. που συνδέει τη Βουδαπέστη με τη Βιέννη) όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν αποκλειστεί στα χιόνια, τα περισσότερα επί 18-20 ώρες", είπε ο Μάρτον Χάτζου, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Ουγγαρίας.

Πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στο Facebook ζητώντας βοήθεια. "Στην έξοδο του Γκιορσέντιβαν, στον αυτοκινητόδρομο 1 έχουν αποκλειστεί φίλοι μου από χθες το απόγευμα. Μπορεί να βοηθήσει κανείς; Δεν έχουν ούτε φαγητό, ούτε νερό", έγραψε μια κοπέλα, η Ιμπόλια Τσούκοβιτς.

Σύμφωνα με τον ουγγρικό Ερυθρό Σταυρό στον αυτοκινητόδρομο Μ1 έχουν αποκλειστεί περίπου 10.000 άνθρωποι. Αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα παραμένουν και 13.000 κάτοικοι 57 χωριών στα δυτικά της χώρας. 

newsit.gr/