Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ :

 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

        Κατερίνη 13 Μαρτίου 2013

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΟΣΠΟΔΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ- ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ,   δημοσιεύει την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ  που αποτυπώνει
το οικονομικό κλίμα των μικρομεσαίων επις/σεων στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχ/σεων στην ΕΛΛΑΔΑ και  πολύ σωστά
    
ΕΤΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ χαρακτήρισε το Ινστιντούτο μικρομεσαίων επιχ/σεων  της ΓΣΕΒΕΕ το ετος 2013, στην εξαμηνιαία ερευνα.
Η ερευνα εγινε  σε πανελλαδικό δείγμα 1201 πολύ μικρών και  μικρών επιχ/σεων.
Οι έρευνες αυτές αποτελούν το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.
  Μέσα από την έρευνα αυτή επιχειρείται μια σαφής καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος καθώς και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχ/σεων κατά το 2 εξάμηνο του 2012 και  παράλληλα  τώρα προχωρά και σε πρόβλεψη για το 1 εξάμηνο του 2013.
Τα κυριότερα συμπεράσματα:
1.Η γενική εικόνα είναι αρνητική. Όλα τα οικονομικά μεγάθη των επιχ/σεων διατηρούν αρνητικές επιδόσεις ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ. Το 81,1% των επιχ/σεων σημείωσε μείωση στον κύκλο εργασιών με μεγαλύτερη μείωση στις εμπορικές επιχειρήσεις.
2. ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει την μεγαλύτερη επιδείνωση αφορά την επενδυτική δαπάνη. Οι προβλέψεις για το 1 εξάμηνο του 2012 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9). Το 45,2 των επιχειρηματιών εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν θα προβούν σε καμία επένδυση ενώ το 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.
3.Το 33% τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς  από το 2020 και μετά, ενώ το 6,8 θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ.
4.Το 18,7% δηλώνει ότι η επιχείρηση ειχε κέρδη το προηγούμενο ετος ενώ  το 44,7% δηλώνει ότι προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην κρίση λειτουργώντας ακόμη και με ζημιές. Για  το ετος 2011 οι αντίστοιχοι δείκτες ηταν 20,1% με κέρδη και 42,1 με ζημιές.
ΛΟΥΚΕΤΑ  ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
1.Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο  δωδεκάμηνο (64.000 στον κλάδο του εμπορίου).
Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης οι εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
2.Σύμφωνα με την προηγούμενη ερευνα το δευτερο εξάηνο του 2012 χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής εργασίας. Για το  πρώτο εξάμηνο του 2013 προκύπτει ότι  θα πλησιάσουν τις 69.000.
3. οι επιπτώσεις της κρίσης στα μεγέθη της απασχόλησης συνεχίζονται. Σε κάθε μια πρόσληψη  στον ιδιωτικό τομές αντιστοιχούν περίπου  4 απολύσεις , στην προηγούμενη ερευνα ήταν μια πρόσληψη σε επτά απολύσεις.
4.με βάση αυτά τα στοιχεία και αν συνυπολογίσουμε και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στις νέες ηλικίες , καθώς και το κλίμα από-επενδυσης που επικρατεί, τότε βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο της υποβάθμισης του ανθρωπίνου δυναμικού και στη ν περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
1.                 Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική για τις επιχ/σεις.. Πιο συγκεκριμένα 6 στις 10 επιχ/σεις δήλωσε ότι εχει προχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τόσο σε μείωση ωρών εργασίας οσο και σε μείωση αποδοχών. Το 47,7% με προσωπικό εχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας  ώρες και ημέρες εργασίας Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ετη 2010 και 2011 ηταν  30%.
2.                 Το  52,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην εγκαιρη καταβολή των μισθών.
3.                 Ως  άμεσο μέτρο για να σταματήσει η κατάρρευση των μισθών η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει  την επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις.
       ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
1.Το  33,8% των επιχ/σεων εχει καθυστερημένες  οφειλές σε προμηθευτές. Πάνω από 30% εχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, τράπεζες, και ΔΕΚΟ. ΕΙΔΙΚΑ στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% ( σε αντίθεση με το ΙΚΑ που είναι 17,3).
2.οι επιχ/σεις που  καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές την ΕΦΟΡΙΑ αυξήθηκαν κατά 25%. Πάνω από τις μισές εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να  ανταποκριθούν το 2013 σε φορολογικές υποχρεώσεις.
3.το 83,7% των επιχ/σεων εχει προχωρήσει στην διάρκεια των 2,5 τελευταίων ετών σε μείωση των τιμών σε προιόντα και υπηρεσίες που παρέχουν.
4.Παρά τις μειώσεις θεωρούν ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που  εμποδίζουν την περαιτέρω μείωση των τιμών είναι τα λειτουργικά κόστη και οι φόροι, η λεγόμενη ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Το 50,9% των επιχ/σεων θεωρεί ότι οι λογαριασμοί  ΔΕΚΟ, το ενεργειακό κόστος και το χαράτσι εναι το σοβαρότερο εμπόδιο. Το 5% θεωρεί ότι το  μισθολογικό κόστος θεωρείται εμπόδιο.
     ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1.                 Το 80,9% εχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από προσωπικές καταθέσεις προκειμένου να καλύψουν ανάγκες της επιχ/σης. Το 21,5%  εχει εκποιήσει προσωπική περιουσία. Η επιδείνωση των ορων χρηματοδότησης αλλά και η συσσωρεμένη ύφεση αναγκάζει τους επιχ/τιες να προσφύγουν στο δικό τους τελευταίο καταφύγιο, που είναι ο οικογενειακός προϋπολογισμός και η οικογενειακή περιουσία.  Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική  οικονομία εχει περιέλθει σε <παγίδα ρευστότητας>
2.                 Το ποσοστό των επιχειρηματιών που  θεωρεί ότι οι καταθέσεις τους είναι  ασφαλείς καπου εξω (αλλου)  από το συμβατικό τραπεζικό σύστημα (εγχώριο η ξένο) εχει αυξηθεί. Η συμπεριφορά αυτή ενισχύεται μεταξύ των αλλων και από την παρατεταμένη φημολογία περί κατασχέσεων και δεσνελυσεων των καταθέσεων, δήμοσίευσης στοιχείων καταθετών και αναδρομικής φορολόγησης των τόκων.
3.                 Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρεί ότι η χώρα δεν εχει αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας  μειωθηκε από 54,3% ( το πρώτο εξάμηνο του 2012) σε 44,9% ( το δευτερο εξάμηνο του 2012). Αυτή η υποχώρηση της απαισιοδοξίας ωστόσο δεν εχει περάσει στην ιδια την επιχειρηματική δραστηριότητα.
                 ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Οι εμποροι σε συντριπτικά ποσοστά  85% αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα εχει καιά θετική επίδραση ουτε στην αγορα (ζήτηση) αλλά ουτε και στην απασχόληση. Αυτό ενισχύεται και από την ερευμα  του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα, σ΄λυμφωνα με την οποία το 68,8% των νοικοκυεριών επιλέγει τους  δύο μήνες των εκπτώσεων για τις αγορές  του , και μόνο
                                    Για το διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος                                                          Ο γεν. γραμματέας

Χ.ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ                                                     Δ.ΚΕΛΠΕΤΖΙΔΗΣ