Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ...Α. Μάντζιος: Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε δημόσια κάθε ελεγκτική αρχή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να συμβάλει στην απόδοση ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν.


Αντώνης Δ. Μάντζιος

Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Απέτυχε η προσπάθειά του δημάρχου Κατερίνης να “κρατήσει καθυστέρηση”  που θα οδηγούσε στην απένταξη
του έργου, με απώτερο σκοπό να μην υποστεί  τις συνέπειες  της λύσης της πρώτης σύμβασης με έκπτωση 52%.  Υποχρεώθηκε να εγκρίνει κατά πλειοψηφία  τη νέα δημοπρασία, με ρητά αντίθετη την αντιπολίτευση, και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για το χάσιμο της πρώτης δημοπράτησης του Πολιτιστικού Κέντρου και να εξηγήσει αρμοδίως πως για το ίδιο έργο από έκπτωση 52%, φθάσαμε σε έκπτωση 4,73%  και σε ποσά αντί το έργο να γίνει με 2.860.000 εκτός  ΦΠΑ να γίνεται με 6.000.000 εκτός ΦΠΑ,  σε δόξα των εργολάβων.
      Με προσωπικές και πολιτικές επιθέσεις με έντονο ύφος και   φτηνό λεξιλόγιο που έδειχνε τον πανικό του, προσπάθησε ο κ. Χιονίδης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για
το πολιτιστικό κέντρο να αποφύγει τις απαντήσεις στα ουσιαστικά ερωτήματά που του θέσαμε στην συνέντευξη τύπου δυο μέρες πριν.
       Απέτυχε να δώσει πειστικές εξηγήσεις, συνελήφθη και πάλι να αποκρύπτει την αλήθεια και δεν μπόρεσε να  απαντήσει στους δημότες της Κατερίνης γιατί διευκόλυνε την εταιρεία της πρώτης δημοπρασίας να φύγει από  το έργο με αποτέλεσμα το έργο να κοστίσει αντί 2.860.000 εκτός  ΦΠΑ , 6.000.000 εκτός ΦΠΑ, και γιατί φοβάται να προχωρήσει στην έγκριση των πρακτικών της δεύτερης δημοπρασίας έστω κατά πλειοψηφία αν όλα έχουν δήθεν καλώς.
     Αποκορύφωμα ήταν η πρότασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με την οποία η Οικονομική Επιτροπή δεν θα έπαιρνε απόφαση για την δεύτερη δημοπρασία, ενώ θα έστελνε τα πρακτικά για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων  περιμένοντας απάντηση μέχρι τέλη του Απρίλη. Ένα Περιφερειακό  συμβούλιο που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί, που δεν μπορεί να συγκροτηθεί γιατί δεν έχει η υπηρεσία υπαλλήλους κατηγορίας Α΄ όπως προβλέπει ο νόμος και γι αυτό άλλωστε ζητήθηκε η τροποποίηση του νόμου.
      Τα πράγματα για κάθε καλόπιστο πολίτη είναι απλά. Η  δημοτική αρχή με λάθη και παραλείψεις, ακούσια ή εκούσια, κακώς έλυσε την πρώτη σύμβαση για το έργο διευκολύνοντας τον εργολάβο που είχε δώσει έκπτωση 52%, και μάλιστα τον αποζημίωσε χωρίς κατά την αρμόδια επιτροπή του Δήμου να έχει προβεί σε εργασίες. Το αποτέλεσμα της δεύτερης δημοπρασίας(4,73%)  όμως ήταν απίστευτα χαμηλό υπερδιπλασιάζοντας στην ουσία το κόστος του έργου και αποκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες του κ. Χιονίδη  για τη διάλυση  της πρώτης δημοπρασίας.
     Παρ ότι το έργο είναι στο κόκκινο με κίνδυνο να απενταχθεί λόγω προθεσμιών, ο δήμαρχος καθυστέρησε 35 μέρες να φέρει τα πρακτικά προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή  ( σε 15 μέρες τα ενέκρινε στην πρώτη δημοπρασία), εκεί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και την άλλη μέρα ανακλήθηκε (παρά το νόμο ) η απόφαση. Μετά από μια βδομάδα έκανε το δημοτικό συμβούλιο προς έκφραση γνώμης προσπαθώντας εκεί να πει ότι η αντιπολίτευση δήθεν δεν θέλει το έργο και αφού δεν τα κατάφερε, προσπάθησε  με παραπέρα χρονοτριβή να μην γίνει το έργο για να μην έρθει αντιμέτωπος με ότι έπραξε στη λύση της πρώτης δημοπρασίας.
     Από τη μεριά του συνδυασμού μας η θέση ήταν καθαρή εξαρχής. Ήμασταν υπέρ της  εκτέλεσης του έργου αν και είχαμε εύλογες επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητά του. Καταψηφίζοντας όμως τα πρακτικά της δεύτερης δημοπρασίας  δηλώσαμε ότι δεν συναινούμε στις διαδικασίες της δημοτικής αρχής αλλά και δεν συμφωνούμε να γίνει το έργο με  έκπτωση 4,73%. Καλέσαμε δε την δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.
      Αν η δημοτική αρχή  θέλει να γίνει το έργο και κρίνει σωστή τη δεύτερη δημοπρασία μπορεί να προχωρήσει κατά πλειοψηφία, αν δεν το θέλει ή κάτι φοβάται να το πει καθαρά και όχι να την κάνει «με ελαφρά πηδηματάκια» προτείνοντας σύμφωνα με την αρχική πρόταση του κ. Χιονίδη την  αναβολή της έγκρισης των πρακτικών από την Οικονομική Επιτροπή και παραπομπής τους στο Τεχνικό Συμβούλιο.
     Η  σθεναρή μας στάση ,η στάση όλης της αντιπολίτευσης αλλά  και μελών της συμπολίτευσης υποχρέωσε τον κ. Χιονίδη να εγκαταλείψει την πρότασή του, να προχωρήσει στην έγκριση κατά πλειοψηφία της δεύτερης δημοπρασίας στην οικονομική επιτροπή και ουσιαστικά να έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες τους για όλη  την διαδικασία  έγκρισης και εκτέλεσης του έργου.
      Παραμένει  το θέμα του καταλογισμού των ευθυνών για τη λύση της πρώτης σύμβασης και για το θέμα θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μιας και θεωρούμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ χρήματα του λαού μας και όχι δώρο εξ ουρανού και ως εκ τούτου οφείλουμε την χρηστή διαχείρισή του.
 Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε δημόσια κάθε ελεγκτική αρχή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να συμβάλει στην απόδοση ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν.
Κατερίνη 10/3/2013

   http://mantzios-antonis.blogspot.gr/