Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση πανελληνίου συντονιστικού οργάνου συλλόγων και σωματείων του "Βοήθεια στο σπίτι"

Ο κ. Οικονόμου, πράγματι, έχει ενδιαφερθεί και έχει κάνει επερωτήσεις παλιότερα για το Βοήθεια στο Σπίτι και τους εργαζόμενους. Και θα θέλαμε μια πιο προσεκτικότερη “ματιά” από

την πλευρά του, σε ότι αφορά αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Άλλωστε, δεν “εξαφανιστήκαμε”.

Πάνω από τέσσερις συναντήσεις έχουμε κάνει στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ με Βουλευτές της. Η όποια διαφορετική προσέγγιση κάποιων Βουλευτών, θα μπορούσε να επεξηγηθεί με συζήτηση. Δεν έγινε όμως. Και δε φταίμε εμείς για αυτό. 

Άρα λοιπόν λέμε ότι, σαφώς και αν “ανοίξουν” τα κριτήρια, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη λειτουργία του κατ οίκον φροντίδα. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. 

Και σαφώς, για τη σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Το θέμα βέβαια είναι, και φανταζόμαστε ότι το ξέρετε, ότι τα χρήματα υπάρχουν. Το πρόβλημα που επικαλείται η πολιτεία, είναι, οι συμβάσεις των εργαζομένων. Ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν. Όχι το οικονομικό. Και λέει ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν, λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής και τούς περιορισμούς που αυτή θέτει. Και λέμε:

τη στιγμή που ο κόσμος βρίσκετε με τη πλάτη στο τοίχο, που μέρα με τη μέρα, συνάνθρωποί μας χρειάζονται όλο και περισσότερη βοήθεια, πώς εμείς ως χώρα θα αντιτάξουμε ένα εγγυημένο, αξιόπιστο κοινωνικό δίχτυ προστασίας; Με το μοντέλο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων; Γιατί;

Γιατί από τη στιγμή που η πολιτεία έχει: χρήματα εξασφαλισμένα, δομές που εδώ και δέκα χρόνια λειτουργούν μέσω των Δήμων, εργαζόμενους ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΑΣΕΠ κ. Οικονόμου, προτιμάει με το κατ οίκον φροντίδα να τα δώσει σε ιδιώτες; Και γιατί δεν κάνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε με Νόμο πλαίσιο, να εξασφαλιστούν τα αυτονόητα; Αλλά απεναντίας, πιέζει τους εργαζόμενους για να συστήσουν Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις; Έστω και μέσω των Δήμων; 

Την ίδια στιγμή, υποτίθεται ότι η ΚΕΔΕ, για να κρατήσει το υπάρχον προσωπικό και να γίνει πάροχος στο ΙΚΑ, έστω και αυτό, προτείνει Συγχρηματοδότηση. Κατά την οποία, θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο προβλήματα. 

Το ένα είναι να βρεθούν τέτοια χρήματα, έστω ένα μικρό ποσό, και το άλλο είναι να εξαιρεθεί όλο το προσωπικό του ΒσΣ από όλους τους περιορισμούς. 

Άρα λοιπόν, δεν υπάρχουν δύσκολες αλήθειες. Μάλλον υπάρχουν, αλλά όχι για εμάς. Για εμάς, αλήθεια είναι ότι ενώ έχουμε όλες τις προδιαγραφές στο τραπέζι, η πολιτεία, “δυσκολεύει” την αλήθεια της.

Και προς τη μία κατεύθυνση, αυτή της Νομοθετικής Ρύθμισης, και προς αυτή της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να υπάρξει πίεση κ. Οικονόμου για αποτέλεσμα. Πως προδιαγράφουμε αποτελέσματα. Φανταζόμαστε ότι δεν το εννοούσατε. Γιατί, αλλιώς, θα πρέπει να σας πούμε ότι προτρέξατε να προδιαγράψετε ένα αποτέλεσμα. 

Ελπίζουμε, στη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη που επιδιώκουμε, να είστε εκεί ως ένας από αυτούς, που αγωνίζονται για να αλλάξουν τις δύσκολες εκτιμήσεις κάποιων. Και τις δύσκολες “αλήθειες” τους.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr