Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

This is F1, this is Kimi!

Σε έναν εκπληκτικό αγώνα στο Άλμπερτ Παρκ με αρκετές μάχες πριν ξεκαθαρίσουν τα πάντα λίγο πριν το τέλος ο Κίμι Ραϊκόνεν ήταν ο πρώτος νικητής για το 2013. Δεύτερος ο Φερνάντο Αλόνσο, τρίτος ο
Σεμπάστιαν Φέτελ.
Μέσα ο Πικ, έξω ο Χάλκενμπεργκ
Με 21 μονοθέσια διεξήχθη τελικά ο αγώνας στη Μελβούρνη. Μπορεί ο Σαρλς Πικ να πήρε άδεια για να τρέξει, καθώς δεν είχε καλύψει το 107%, όμως ο Νίκο Χάλκενμπεργκ αντιμετώπισε πρόβλημα με το σύστημα καυσίμων και δεν εκκίνησε καν παραμένοντας στα πιτς.
Μπροστά ο Φέτελ, καλή εκκίνηση από Ferrari
Στην εκκίνηση, λοιπόν, ο Σεμπάστιαν Φέτελ έφυγε καλά και θέλησε να πάρει από νωρίς διαφορά, ενώ πολύ καλά ξεκίνησαν και οι Φελίπε Μάσα, Φερνάντο Αλόνσο. Οι πιλότοι της Ferrari κέρδισαν θέσεις περνώντας τους Μαρκ Γουέμπερ και Λιούις Χάμιλτον και βρέθηκαν πίσω από τον Γερμανό. Όσο για τον έτερο πιλότο της Red Bull, πραγματοποίησε κακή εκκίνηση και έχασε αρκετές θέσεις, ενώ ο Κίμι Ραϊκόνεν έδειξε από νωρίς δυνατός περνώντας τον Χάμιλτον για να βρεθεί τέταρτος.
Πιτ στοπ, στρατηγικές και Ραϊκόνεν
Ο Φινλανδός έδειχνε ότι μπορούσε να κάνει την υπέρβαση και με την εξαιρετική στρατηγική της Lotus, που έκανε δυο αντί για τρία, κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Βέβαια, μέχρι να γίνει αυτό στους τελευταίους δέκα γύρους έγιναν πολλές μάχες, με τον Αλόνσο να προσπαθεί με κάθε τρόπο να πλησιάσει την πρωτιά.
Όμως, ο Ισπανός έμεινε δεύτερος, με τη Ferrari να τον βγάζει μπροστά από τον Φέτελ με τη στρατηγική της και να αφήνει πίσω τον Φελίπε Μάσα. Ο Βραζιλιάνος τερμάτισε τέταρτος, αν και στην αρχή έδειχνε ότι θα πάλευε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πίσω του ήταν ο Χάμιλτον, ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, παρά το ότι δεν είχε τόσο ανταγωνιστικό μονοθέσιο, ώστε να πλασαριστεί όσο το δυνατόν ψηλότερα.
Ακολούθησε ο Άντριαν Σούτιλ, που επίσης προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό, με τους Πολ ντι Ρέστα, Τζένσον Μπάτον και Ρομάν Γκροζάν να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Τέλος, πλην του Χάλκενμπεργκ, εκτός αγώνα τέθηκαν και οι Ντάνιελ Ρικιάρντο, Νίκο Ρόζμπεργκ, Παστόρ Μαλντονάντο. Έτσι, ο Ραϊκόνεν έγινε ο πρώτος νικητής της χρονιάς και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με το ραντεβού ομάδων και πιλότων να ανανεώνεται την επόμενη εβδομάδα, που είναι προγραμματισμένο το Γκραν Πρι της Μαλαισίας.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Ραϊκόνεν Lotus Renault Νικητής
Αλόνσο Ferrari +12.4
Φέτελ Red Bull +22.3
Μάσα Ferrari +33.5
Χάμιλτον Mercedes +45.5
Γουέμπερ Red Bull +46.8
Σούτιλ Force India +65.0
Ντι Ρέστα Force India +68.4
Μπάτον McLaren +81.6
Γκροζάν Lotus Renault +82.7
Πέρεζ McLaren +83.3
Βερν Toro Rosso +83.8
Γκουτιέρεζ Sauber +1 γύρο
Μπότας Williams +1 γύρο
Μπιανσί Marussia +1 γύρο
Πικ Caterham +2 γύροι
Τσίλτον Marussia +2 γύροι
Φαν ντερ Γκαρντ Caterham +2 γύροι
Εγκατέλειψαν
Ρικιάρντο Toro Rosso 39ο γύρο
Ρόζμπεργκ Mercedes 26ο γύρο
Μαλντονάντο Williams 24ο γύρο
Δεν εκκίνησαν
Χάλκενμπεργκ Sauber
Βαθμολογία οδηγών
Ραϊκόνεν 25
Αλόνσο 18
Φέτελ 15
Μάσα 12
Χάμιλτον 10
Γουέμπερ 8
Σούτιλ 6
Ντι Ρέστα 4
Μπάτον 2
Γκροζάν 1
Βαθμολογία κατασκευαστών
Ferrari 30
Lotus Renault 26
Red Bull 23
Mercedes 10
Force India 10
McLaren 2
Toro rosso 0
Sauber 0
Williams 0
Marussia 0
Caterham 0