Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου στις 22 Απριλίου 2013

 • Μεταγραφή 13.095 στρ. – Τακτική διεκδίκησης 4.250 στρ.

• Προβλήματα στο αντιπλημμυρικό διασταύρωσης Αγ. Σπυρίδωνα.

• Επικίνδυνες φθορές στην ανάπλαση των Αγ. Αποστόλων

• Αξιοποίηση Πάρκου αναψυχής πλησίον «Αλεξανδρείου».



Στην τακτική συνεδρίαση του Απριλίου το Δ.Σ. απασχόλησαν 21 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όπως πάντα βέβαια προηγήθηκε η προ ημερησίας συζήτηση. Από την πλευρά μας θίξαμε στη συζήτηση αυτή τα εξής θέματα:
 


• Μεταγραφή 13.095 στρ. – Τακτική διεκδίκησης 4.250 στρ: Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των επικεφαλής των δημ. παρατάξεων για το θέμα της μεταγραφής των 13.095 στρ. Η σύσκεψη ήταν αρκετά παραγωγική αποδεικνύοντας αυτό που πάντοτε υποστηρίζουμε ως παράταξη, ότι η σωστή διαβούλευση είναι πάντοτε χρήσιμη! Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους μικροϊδιοκτήτες τυχόν προβάλλουν δικαιώματα εντός αυτής της περιοχής, να προσέλθουν στον δήμο και να καταθέσουν τα όποια δικαιολογητικά τους. Κατόπιν εισήγησής μου η προθεσμία δόθηκε μέχρι 31\5 (κι όχι 30\4, όπως προτάθηκε αρχικά). Ζητήσαμε λοιπόν να μάθουμε πότε θα αναρτηθεί η σχετική ανακοίνωση – ειδοποίηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Απαντήθηκε πως η ανακοίνωση εστάλη σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., ενώ δόθηκε η υπόσχεση πως άμεσα θα αναρτηθεί και στη δημοτική ιστοσελίδα.

Επειδή όμως έχουμε κι άλλη «ανοικτή» υπόθεση διεκδίκησης, αυτή των 4.250 στρ. κι επειδή ενημερωθήκαμε – όχι από την δημ. αρχή βέβαια – ότι ο δήμος άσκησε «κύρια παρέμβαση» στην εκδίκαση της υπόθεσης της Ιεράς Μονής και του συνδημότη μας Χ.Γιαννουλόπουλου, ρωτήσαμε για ποιον λόγο ακολουθήθηκε αυτή η τακτική που οδηγεί ουσιαστικά στην επ’αόριστον αναβολή της έκδοσης απόφασης για την παραπάνω υπόθεση! Στην απάντησή του ο δήμαρχος δήλωσε πως συνεχίζεται απλά η τακτική της προηγούμενης διοίκησης τονίζοντας παράλληλα ότι τα 4.250 στρ. θα διεκδικηθούν για τον δήμο κι όχι για κάποιους δημότες. Πάγια δική μας θέση είναι ότι σε όποιες περιπτώσεις οι νόμιμες διεκδικήσεις συνδημοτών μας ταυτίζονται με εκείνες του δήμου, θα πρέπει να ακολουθείται κοινή στρατηγική ή τουλάχιστον να υπάρχει κάποια συνεννόηση, για να αποφεύγονται και τυχόν παρεξηγήσεις σχετικά με τις πραγματικές διαθέσεις της δημ. αρχής.

• Προβλήματα στο αντιπλημμυρικό διασταύρωσης Αγ. Σπυρίδωνα: Πριν από μερικές ημέρες μετά από νεροποντή διεκόπη λόγω πλημμύρας η συγκοινωνία στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – Δίου, στο ύψος της διασταύρωσης του Αγ. Σπυρίδωνα. Βέβαια το ημιτελές αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή είναι στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, ωστόσο μία παρέκκλιση από την αρχική μελέτη σχετικά με την κατεύθυνση του αντιπλημμυρικού δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του έργου (ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί) και γι’ αυτό ρωτήσαμε αν θα μπορούσε να προληφθεί μία τυχόν αρνητική εξέλιξη με ενδεχόμενη απαλλοτρίωση (εδώ πιθανόν εμπλέκεται και ο Δήμος), όσο το έργο κατασκευάζεται ακόμη. Ο δήμαρχος απάντησε πως πράγματι οι ορθές γωνίες προκαλούν προβλήματα στα αντιπλημμυρικά υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν για απαλλοτριώσεις σε ανάλογο έργο στην περιοχή της Βροντούς.

• Κατασκευή ανάπλασης εξωκκλησίου Αγ. Αποστόλων – Επικίνδυνες φθορές:Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται η «ανάπλαση» του περιβάλλοντα χώρου στο εξωκκλήσι των Αγ. Αποστόλων στο Λιτόχωρο. Οι φθορές είναι ιδιαίτερα μεγάλες και τα παράπονα κατοίκων κι επισκεπτών συνεχώς πληθαίνουν όχι μόνο για την αντιαισθητική εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος, αλλά και για το πόσο επικίνδυνη έγινε η διάβαση εκεί. Προειδοποιήσαμε λοιπόν για τον κίνδυνο ενδεχόμενων τραυματισμών και για την ευθύνη που έχουμε να επιδιορθώσουμε ή ακόμη και να ξηλώσουμε αυτές τις κατασκευές. Απάντηση δεν δόθηκε.

• Πάρκο αναψυχής πλησίον «Αλεξανδρείου»: Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με πιθανή αξιοποίηση ενός υπέροχου χώρου αναψυχής (ανάπλαση παλιού λατομείου) που στοίχισε πάνω από 1.000.000  και δυστυχώς ρημάζει εδώ και 3 χρόνια. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του φορέα «OLYMPOLIS» σχετικά με πραγματοποίηση εκδηλώσεων τόσο στο «Αλεξάνδρειο», όσο και στο συγκεκριμένο χώρο, πίσω απ’ το «Αλεξάνδρειο». Ο δήμαρχος απάντησε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη χρήση γης στη συγκεκριμένη ζώνη (π.χ. λειτουργία αναψυκτηρίου) και ότι δε γνωρίζει να ζητήθηκε άδεια για τη διενέργεια μουσικών εκδηλώσεων στο πάρκο. Πιστεύουμε ότι μέχρι να αλλάξει η χρήση γης (όπως ζητήθηκε) καλό θα ήταν να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του πάρκου αυτού, π.χ. ως χώρου πολιτιστικών συνευρέσεων κι εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίμα να φθείρεται μένοντας αναξιοποίητος ένας τέτοιος υπέροχος χώρος.



Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».