Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτών, (Α΄ Πάροδος Βότση 5- πεζόδρομος, Κατερίνη) θα γίνει παρουσίαση του Ιστορικού Λεξικού του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος, του Γιώργου Αλεξάτου και συζήτηση με τον ίδιο για τη νέα, διευρυμένη του έκδοση.

    Την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτών, (Α΄ Πάροδος Βότση 5- πεζόδρομος,  Κατερίνη) θα γίνει παρουσίαση του Ιστορικού Λεξικού του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος, τουΓιώργου Αλεξάτου και συζήτηση  με τον ίδιο για τη νέα, διευρυμένη του έκδοση.


Το Ιστορικό Λεξικό του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων και καταγραφής της ιστορίας του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, μέσα από 1.400 περίπου λήμματα. 


Η ύλη του περιλαμβάνει συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς των κοινωνικών κινημάτων, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις όλων των τάσεων, βιογραφικές αναφορές στελεχών του εργατικού κινήματος αλλά και διανοουμένων και καλλιτεχνών που σύνδεσαν τη ζωή και το έργο τους με το εργατικό κίνημα, έντυπα, μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ακόμα και αναφορές σε ιδεολογικο-πολιτικούς όρους. Γραμμένο "με δουλειά μυρμηγκιού και κατασταλαγμένη γνώση της θεματικής του, είναι πολλαπλά μοναδικό και αναντικατάστατο εργαλείο" για όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενδιαφέρονται για τα κομμάτια του παζλ που συνέθεσαν την πολύμορφη και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του Εργατικού Κινήματος στην Ελλάδα
Ο Γιώργος Αλεξάτος κατάγεται απ' την Κεφαλονιά και γεννήθηκε το 1956 στον Αστακό Ακαρνανίας. Απ' τα παιδικά του χρόνια ζει στην Αθήνα και κατά καιρούς έχει ζήσει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε νυχτερινό 7τάξιο Γυμνάσιο, εργαζόμενος ως οικοδόμος, εντάχθηκε στην Αριστερά και υπήρξε στέλεχος νεολαιίστικων, πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εργάστηκε και ως δημοσιογράφος, διευθυντής και εκδότης εφημερίδων, ιδιοκτήτης καφενείων και μπαρ. Από οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εντάχθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στην κομμουνιστική Αριστερά και συμμετείχε στο νεολαιίστικο και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα: μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Μαθητών, του Σωματείου Κτιστών Πειραιά και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Μέλος των συντακτικών επιτροπών πολλών ιστορικών και πολιτικών περιοδικών, ασχολείται με την κοινωνική ιστορία της ελληνικής εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος. Έχει δουλέψει συστηματικά πάνω στην ελληνική μεταπολεμική ιστορία, αλλά και την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, με πλήθος βιβλίων και άρθρων του να έχουν εκδοθεί.
Βιβλιογραφία: